Над 40% от българите смятат, че трудът им влияе зле на здравето

Над 40% от българите смятат, че трудът им влияе зле на здравето | StandartNews.com

Добрич. Проучване, направено от Инспекцията по труда в рамките на проект "Превенция за безопасност и здраве при работа", е установило, че 43 на сто от работещите българи смятат, че работата се отразява зле на здравето им, съобщи директорът на Областната инспекция по труда в Добрич Младен Мартинов.

Най-често работещите се оплаквали от умора - над 45 на сто, а на второ място - от стрес, а 7 на сто са споделили, че заради работата имат проблеми с кожата. Сред икономическите дейности, които са най-силно подложени на стрес са образованието и здравеопазването, сочи още проучването, в което са били обхванати над 200 хил. работещи във всички икономически дейности в цялата страна.

В резултат на проекта Инспекцията е разработила по 30 кодекса за добри практики и инструменти за оценка на риска в 30 икономически дейности. Определени са и рисковите сектори, където на първо място се нарежда Селско, горско и рибно стопанство, следвано от добивна промишленост. Любопитно е, че сред рисковите фактори е и държавното управление, където има и обособени нови рискове, сред които е посочено насилие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай