На фермерите са изплатени 827 млн. лв.

На фермерите са изплатени 827 млн. лв. | StandartNews.com

Парите за фермерите се изплащат по-бързо спрямо миналата година. Това става ясно от данните, разпространени от Министерството на земеделието по повод опасения на фермери, че ще има забавяне в разплащането. По линия на директните плащания към февруари 2016 г. са разплатени 816,5 млн. лв., а до края на настоящия месец - повече от 827 млн. лв. От министерството посочват, че в обявения индикативен график за превеждане на директните плащания е заложено основните разплащания (оторизации) по схемите и мерките за директно подпомагане да приключат в рамките на май 2017 г. Това е с месец по-рано спрямо 2016 г.

Основните причини за настъпилите промени в публикувания преди дни график за разплащания към фермерите са няколко, посочват от МЗХ. Това са:

- Прилагането на директните плащания (нотифицирани са над 20 различни схеми и мерки за подпомагане) е сложен процес и е свързан с обработка на специализирана информация, постъпваща от различни институции и организации. Тази информация се използва в хода на извършваните от ДФЗ проверки. Периодите на изплащане зависят от предоставянето както на финалния слой „Площи, допустими за подпомагане", така и на всички специализирани слоеве, свързани с прилаганите схеми и мерки за Кампания 2016.

- Реформата в Общата селскостопанска политика на ЕС промени изцяло в полза на кандидатите алгоритмите за изчисление на сумите за подпомагане и създаде нов модел за налагане на санкции, които се въвеждат от ДФЗ - т. нар. система „Жълт картон". Системата предвижда намален размер на административните санкции, но се въвежда и проследяването им в следващите кампании.

- Директните плащания се обвързват с механизма „Финансова дисциплина" – досега прилаган единствено в „старите" страни членки на ЕС;

- Плащанията от европейските земеделски фондове подлежат на постоянни проверки от ЕК, като препоръките налагат въвеждане на допълнителни контроли по заявленията на стопаните преди оторизация на средства за кампания 2016. В противен случай съществува риск от налагане на санкции на България;

- От началото на март стартира и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2017 с въвеждане на нови схеми и допълнителни изисквания към тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай