Маслото изчезва!

Маслото изчезва! | StandartNews.com

За Коледа в част от Европа и света може би ще има проблем с количеството масло, заяви пред blitz.bg Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Цената на маслото в ЕС вече се е вдигнала с 80%, допълни той. В България поскъпването е по-малко - с около 40%.

Но причината за това е, че на пазара има продукти с наименование масло, но на етикетите на които със ситни букви пише, че има и растително масло. Затова все още може би цената при нас е по-ниска, докато реално е като тази в Европа, каза Димитър Зоров. Има подобна криза и с млякото, като причините са някалко, обясни той.

"Едната е неправилната политика на ЕС относно млечния сектор. Не може да стимулираш ниска цена на млечните продукти и да загива цял бранш, семейства не могат да изкарат колкото една чистачка в ресторант с млекопроизводство. Какъв би им бил интересът да се занимават с този рисков сектор. Именно затова производители в европейски мащаб се оттеглиха и се наблюдава дефицит", заяви Зоров.

Маслото се произвежда като остатъчен продукт при сухото мляко. А сухо мляко се прави повече при излишък на прясно, какъвто сега няма, обясни Димитър Зоров. Според него изкуствено криза не може да се предизвика, защото само в ЕС има толкова много производители, че ако има някъде ниша, количества никой няма да задържа, а ще ги реализира. "Представителите на най-големите млечни фирми вече казват, че ще има криза. Дали ще познаят, ще видим", заяви Димитър Зоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай