КЗК разреши сделката за стоков базар "Илиянци"

КЗК разреши сделката за стоков базар "Илиянци" | StandartNews.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за стоковия базар „Илиянци" в София. Австрийската компания Immoeast, която е част от групата Immofinanz, излиза от базара. Купувач на дела на австрийската фирма е "Джи Стар" ООД – партньор на другия акционер в базара - "Бул Проперти" ООД, който държи 51%.

Припомняме, че Immofinanz направи мащабни инвестиции на пазарите на имоти в Източна Европа, включително и в България, преди кризата от 2008-2009 г. Сега групата започна преструктуриране на бизнеса си, като продава активи на редица пазари от Източна Европа, включително България, Румъния, Украйна.

Собственик на стоков базар "Илиянци" е фирмата "Булреал" АД. Досега Immoeast държеше 49% от "Булреал", а останалите 51% са на "Бул Проперти" ООД. „Джи Стар" притежава 23% от „Бул Проперти" (115 хил. лева от общо 500 хил. лева капитал), се вижда от решението на КЗК, в което са описани участниците в сделката и пазарните им позиции. След сделката „Джи Стар" ще контролира 49% от капитала на собственика на стоков базар „Илиянци", а „Бул Проперти", в което „Джи Стар" е акционер, ще запази дела си от 51%.
„Джи Стар" упражнява и непряк съвместен контрол върху „Булфелд" ЕООД – фирмата, която управлява търговския център Paradise на бул. „Черни връх" в София.

"Булреал" придоби едноличен контрол върху стоковия базар "Илиянци" през 2007 г., когато купи от Министерството на икономиката последната акция от дружеството.

КЗК констатира, че заради непрекия контрол, който „Джи Стар" и в момента упражнява върху „Булреал" чрез свързаното дружество „Бул Проперти" на практика няма да има реална промяна на пазара и няма да се стигне до влошаване на конкуренцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай