Кметът Фандъкова: Имаме проекти за опазване на околната среда

Кадър: БНТ

Кметът Фандъкова: Имаме проекти за опазване на околната среда | StandartNews.com

Имаме проекти, с които ще кандидатстваме по ОП „Околна среда", като основно е подмяната на битовото отопление с по-екологично. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за БНТ.

По повод доклад на Европейската сметна палата за мерките срещу намаляването на фините прахови частици в столицата, според който не се взимат достатъчно мерки в последните 9 години от управляващите в София, Фандъкова заяви: „Аз прочетох доклада и отговорите на ЕК по него, тъй като той е правен за да може да оцени Европейската директива за качество на въздуха, както и политиките за подобряване качеството на въздуха в Европа. В него като част от оценката са разгледани показателите на 6 европейски града – София, Брюксел, Краков, Милано, Щутгарт и Острава. Данните са показателни. Те показват, че от 2009 до 2016 година София има подобрения по всички показатели. Включително по-добри от Брюксел и Милано. По отношение на фините прахови частици подобрението се вижда. През 2009 имаме 161 дни с превишения, през 2016 имаме 71 дни с превишение – отново са 2 пъти повече, отколкото е необходимо, но няма една мярка и една институция, която да се справи с този проблем".

По думите и градове като Краков са с много по-лоши показатели по всички критерии, а в самия доклад се дава добра оценка за мерките, взети за модернизацията на градски транспорт. „По отношение на мерките за замърсяването от битово отопление вече имаме програма с мерки. Нещо повече – имаме подготвени проекти, с които ще кандидатстваме по ОП „Околна среда" като основно е подмяната на битовото отопление с по-екологично. Няма позната мярка в европейски град, по която да не работим. Нека хората да знаят, че когато се отопляват с по-евтини дърва и въглища, те не само замърсяват околната среда, но и отделят по-малко топлина. В 30 домакинства миналата година предоставихме печки с екопелети- ефекти ще видим тази година и на тяхна база можем да разширим този проект", заяви още кметът на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай