Китайски държавен фонд може да инвестира у нас

Китайски държавен фонд може да инвестира у нас | StandartNews.com

Единственият в Китай и втори по големина в света суверенен фонд China Investment Corporation (CIC) проучва възможностите за инвестиции в България. Това стана ясно на среща на главния секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров с изпълнителния вицепрезидент на CIC Лиу Дзун.

Лиу Дзун и ръководената от него делегация от CIC са на посещение в България за запознаване с инвестиционната и бизнес среда. Китайският суверенен фонд CIC е 100% собственост на китайската държава. Създаден е от китайското правителство през 2007 г. с цел управление на част от огромния валутен резерв на страната и инвестиции в чужди активи. Към настоящия момент активите на фонда са 900 млрд. долара. Фондът има огромен оборотен капитал, който му позволява да реализира мащабни инвестиции в сектори като инфраструктура, промишлено производство и туризъм, като има инвестиции в Германия, Великобритания, Полша, Албания, САЩ.

Владимир Туджаров запозна гостите с възможностите за инвестиции в българските индустриални зони, за което може да бъде получена подкрепа от страна на „Национална компания индустриални зони", която е 100% държавно дружество. Компанията има изградени зони в София, Видин, Русе, Свиленград, Бургас, където чуждите инвеститори могат да закупят терени с изградена инфраструктура и бързо да стартират производство. Предложено беше да бъдат разгледани и възможностите за финансово партньорство между CIC и Българската банка за развитие, в т.ч. за финансиране на инвестиционни проекти у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай