Изготвиха 2800 безплатни бизнес плана за малки стопанства

Изготвиха 2800 безплатни бизнес плана за малки стопанства | StandartNews.com

„През 2016 г. Националната служба за съвети в земеделието изготви над 2 800 бизнес плана и заявления за подпомагане по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства". Те са 76% от общия брой подадени проекти в ДФ „Земеделие"". Това съобщи зам.-министърът на земеделието доц. д-р Светла Янчева при откриването на конференция на Европейския форум на съветническите служби и Национална служба за съвети в земеделието на тема: „Обучение на съветници и иновационно брокерство за ефективно земеделие". Тя допълни, че над 2 800 малки стопанства са спестили почти 2,9 млн. лв. за разходи за бизнес планове при кандидатстване по мярката.

Зам.-министърът обясни, че подпомагането на земеделските производители не приключва с изготвянето на проектите. Одобрените млади фермери и малки стопанства ще продължат да получават безплатни консултации през целия период на изпълнение на бизнес плановете им, което в много по-голяма степен ще гарантира успешното изпълнение на проектите им.

„Над 20 000 аграрни производители годишно се възползват от услугите на Службата. Те получават повече от 80 000 консултации средногодишно и ако се приеме, че една би им струвала 40 лв., то чрез безплатните консултации на НССЗ на стопаните им се спестяват около 3 млн. лв. годишно. В същото време средствата за Службата от държавния бюджет са 3 пъти по-малко", поясни зам.-министър Янчева. Тя уточни, че проекти на повече от 14 000 земеделски стопани, в размер на близо 392 млн. лв., са изготвени от Службата и финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2007–2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай