Искат и агрономи в групите за контрол

Искат и агрономи в групите за контрол | StandartNews.com

В мобилните екипи от митничари, данъчни и инспектори от Българската агенция за безопасност на храните да има и агрономи. Защото те са наясно колко е срокът на годност на един домат, например, и колко е неговата себестойност. За това призова Георги Кафтанов от сдружението на зеленчукопроизводителите "Югозапад 2013", по време на дискусията "Да! на българските храни". Сега у нас масово влиза зарзават без документи и на нереално ниски цени.

На борсата се продават домати и за 5-10 евроцента, потвърди Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. И уточни, че информацията му не е от внос по документи, а от реално сключвани сделки.
Такива цени са възможни, защото в повечето страни от ЕС производството на зеленчуци се субсидира, коментира Росен Бъчваров от Националната агенция за приходите. Ако стопанинът получава 700 евро помощ, защо да не продава на ниски цени, посочи той. И припомни, че преди 84 дни никой не е знаел какво се случва с вноса на зарзават. Създаването от нова година на мобилно спецзвено към НАП, в което влизат и митничари, вече дава картина на ситуацията.

Каня представители от всички заинтересовани браншове да дойдат при нас в НАП, за да обсъдим проблемите и да търсим решението им, каза още Росен Бъчваров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай