Инвестиция на "Хювефарма" се върти в евроклип

фото Ладислав Цветков

Инвестиция на "Хювефарма" се върти в евроклип | StandartNews.com

След официалния старт на българското председателство преди седмица, Европейската комисия създаде исторически едноминутен видеоклип, с който ни приветства и поздравява по този повод. Клипът символично е озаглавен „Б като България, Б като бъдеще" по думите на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, изречени в интервю за Дойче веле.

Две са главните събития, представени във видеопоздрава на Европа към България – акценти от тържествения старт на българското председателство в Народния театър „Иван Вазов" на 11 януари и подписването на споразумението за най-големия български проект по плана „Юнкер".

Неслучайно някои медии в Европа излязоха тъкмо със заглавия като: Българското председателство започва със заем в размер на 100 млн. евро по плана „Юнкер" за предприятието „Хювефарма".

Клипът, качен в официалната фейсбук страница на Европейската комисия, само за два дни бе гледан над 40 хиляди пъти, събра над 1500 харесвания и бе споделен над 300 пъти.

На самото подписване на споразумението в НДК присъстваха като „гаранти" българският премиер Бойко Борисов и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, на чието име е кръстен Планът за инвестиции за Европа, както и десетки журналисти от европейски медии. Планът „Юнкер", който е сред първостепенните приоритети на Европейската комисия, цели насърчаването на инвестициите с цел създаване на работни места и растеж чрез по-интелигентно използване на нови и съществуващи финансови ресурси, премахване на пречките пред инвестициите и осигуряване на публичност и техническа подкрепа за инвестиционните проекти.

Споразумението за 100-те млн. евро беше подписано от заместник-председателя на ЕК Юрки Катайнен, от българския министър на земеделието и храните Румен Порожанов, от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и от Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма", чието дъщерно дружество „Биовет" е основен бенефициент на заема.

Председателят на КРИБ и собственик на „Хювефарма" Кирил Домусчиев каза пред медиите, че в резултат на тази инвестиция ще бъдат създадени 210 работни места и че „Хювефарма" е решена да продължи своята стратегия за растеж като базирана в Европейския съюз компания, работеща в сферата на здравето на животните, действаща на глобалните пазари. „Подкрепа от Европейската инвестиционна банка ни позволява да засилим нашите инвестиции в българско производство и в съоръжения за изследвания и развитие, като по този начин подсилва нашата стратегията за изграждане на напълно интегрирана компания за здраве на животните със съоръжения за производство в Европейския съюз и продаваща на глобалните пазари", заяви Домусчиев след подписването.

Проектът обхваща проектирането, изграждането и управлението на две нови съоръжения: съоръжение за ферментация в Пещера, в което ще се произвеждат активни вещества, хранителни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени препарати за подобряване здравето на животните и човешкото здраве, както и нов завод в Разград за производството на ваксини за животни. Проектът също така ще даде възможност на предприятието да провежда научноизследователска и развойна дейност в областта на микробиологията и разработването на нови продукти като ваксини и ензими, както и за подобряване на производствените процеси и изготвяне на лекарствени форми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай