Хлебари: Има мода срещу пшеничните самуни

Хлебари: Има мода срещу пшеничните самуни | StandartNews.com

Има модна вълна срещу пшеничния хляб, която е дошла у нас от Франция и Италия. Модерно да се говори за негативните свойства на житото и да се неглижират неговите качества. Това стана ясно от думите на Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България. Тя бе сред участниците в дискусията "Да! на българските храни", организирана от Българския медиен съюз и Министерството на земеделието и храните.

В други европейски страни е имало същата тенденция, но тя отшумява, каза още Кукушева. И посочи, че това е станало благодарение на мащабна кампания "Аз обичам своя хляб", организирана с помощта и съдействието на държавата. "Хлябът ни е един от малкото продукти, които са изцяло български, защото бяха запазени родните сортове пшеница. Ние, производителите, гарантираме за неговото качество", каза още Кукушева. И уточни, че площите, засети с лимец у нас, са много малко, на фона на голямото предлагане в магазините.

Кукушева напомни, че браншовият съюз отдавна настоява да се направи регистър на превозните средствае за хляб, за да се спре производството в сивия сектор. Тя поиска още НАП да прави проверките нощем, когато е работното време на фурните. Защото през деня се трудят само легалните производители. Сивият сектор е най-голям сред хлебарите, оттам са възможни ниските цени, които са предпочитани от големите вериги магазини. И призова хипермаркетите да спазват сроковете за плащане на доставките, които са в рамките на 30 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай