"Гражданска" скочи тихо с около 50%

"Гражданска" скочи тихо с около 50% | StandartNews.com

През август автозастраховките са се повишили с 20.5%, годишната инфлация е 3,5%, според НСИ

Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" скочи тихомълком с около 50%, оплакаха се потресени граждани в редакцията на "Стандарт". "Миналата година "Гражданската" ми струваше 186 лева, а при подновяването й сега платих с над 90 лв. повече, което е скок от 50%", проплака собственик на 22-годишен автомобил. "Аз съм професионален водач и нямам никакви нарушения през последните години - нито зад волана на личния си автомобил, нито със служебния. Нали уж щяха да увеличават задължителната застраховка само на водачите с регистрирани ПТП и нарушения, което е и редно, тъй като именно от тях губят застрахователите", негодуваше читателят ни.
Само през август автомобилните застраховки са се повишили с 20.5% спрямо предходния месец, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Такова рязко покачване на цените няма при нито една от останалите нехранителни стоки и услуги, които НСИ следи. Самите застрахователи обясняват вдигането на полиците с решение на Върховния касационен съд (ВКС), според което право да търсят компенсации за вреди при ПТП със смърт вече имат по-широк кръг роднини на починалия. Това ще увеличи разходите на застрахователите и ще увеличи дефицита между приходите от задължителните полици и разходите за щети.

 

Годишната инфлация в България за август е 3,5%, сочат данните на НСИ. От началото на годината нивото е 1,8%, а месечната инфлация е 0,1%, отчетоха в НСИ. През август спрямо юли най-голямо е увеличението при транспорта, цените за развлечения и култура, разходите за жилища. Намаление е констатирано при облекло и обувки /3,8%/, мебели и принадлежности за дома /0,2%/.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай