Гласът на бизнеса: Необходим е хоризонт от 5 години напред

Гласът на бизнеса: Необходим е хоризонт от 5 години напред | StandartNews.com

Несигурността и липсата на предвидимост са най-големите врагове на предприемачите. И докато за страни като Белгия например, в която икономическият живот си течеше без сътресения, въпреки че нямаше правителство в продължение на 5 месеца след последните избори през май, у нас политическата криза и липсата на кабинет води след себе си опасността бизнесът да изпадне в безтегловност. Или с други думи - да спрат разплащанията между държавата и фирмите, чиновниците да отказват да подписват документи, а решаването на неотложни въпроси да се замрази. Как трябва да се реши трудният политически ребус, възникнал след изборите на 5 октомври? "Стандарт" за втора поредна седмица потърси мнението по този въпрос на икономисти, на собственици и мениджъри на водещи компании и на представители от различни сектори на малкия и средния бизнес.

Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс"

Няма да повтарям това, което навсякъде се говори - за вземането на решения по отношение на актуализация на бюджета, проблема с КТБ. Това са неща, с които правителството несъмнено трябва да се справи. За мен едно от най-важните неща, които трябва да се направят, а не се обръща внимание - това е реформата в здравеопазването и образованието. България трябва да има не краткосрочен хоризонт от шест месеца или от една година, а да има хоризонт от пет години напред за решаване на проблемите. Нещата са свързани. Трябва да се решат основните проблеми в здравеопазването и образованието, защото иначе публичните финанси няма да бъдат в добра форма, икономиката няма да тръгне напред. За нас е изключително важно да има спокойствие и икономиката да върви напред. Намаляването на темповете в икономиката със сигурност влияе на намаляването на премийния приход в застраховането. Трябва да няма поводи за паника в икономиката, за да може застрахователната индустрия да генерира по-добри резултати.

Оптимисти сме по принуда
Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България и зам.-председател на КРИБ

Задължително е партиите да постигнат споразумение помежду си преди 27 октомври, когато ще бъде първият работен ден на новия парламент. Защото в противен случай без подобно съгласие и без стабилно правителство нищо добро не чака държавата. Ние обаче по принуда трябва да бъдем оптимисти и да вярваме, че това ще се случи. Имаме идеи за това как може да се работи и какво трябва да се направи за ръст на икономиката, но тези разговори трябва да се водят с новото правителство. КРИБ от своя страна е единствената работодателска организация, която бе поканена от най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ за разговори и ние ще изложим своите виждания.

Трябва авариен план за реклама на туризма
Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти

Сред първите мерки, които бъдещият кабинет трябва да предприеме, е авариен план за рекламата в туризма. Защото в момента няма такъв действащ, а вече е краят на годината. Само след месец започва зимният сезон, а до четири месеца трябва да е ясна и стратегията за предстоящото лято. Втората най-неотложна мярка, която трябва да бъде взета, след като бързо бъде сформиран кабинет, е да бъдат приети 12-те наредби към Закона за туризма, които трябваше да са факт преди повече от година. Липсата им спъва работата на бизнеса в момента. Не поставям под съмнение създаване на министерство на туризма, защото получихме уверението на всички политически сили за това още преди вота.

Притеснен съм, че секторът отсъства при преговорите
Румен Драганов, директор на Института за пазарни анализи и оценки в туризма

Изключително съм притеснен, че при разговорите между партиите секторът туризъм и дори думата туризъм отсъстват. Ясно е, че стабилността на правителството и на държавата дават пряко отражение на бранша. И това стана ясно и през лятото, когато към политическата криза се прибави социална и банкова такава. Видяхме това до какви резултати доведе за летния сезон. Въпреки че създаването на министерство на туризма е сред приоритетите в предизборната програма на ГЕРБ, като че ли в момента за бъдещето на сектора не се говори. Това би означавало, че най-важните политици в България все още не осъзнават, че туризмът чрез управлението на туристическите атракции публична собственост създава работни места. При това както за младите, така и за по-зрелите хора. Задължително е да има министерство на туризма, но не по-малко важно е да се коментира и ролята му за създаване на нови работни места и политика за борба с безработицата.

Само стабилен кабинет ще оздрави енергетиката
Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

Наблюдавам внимателно преговорния процес по съставянето на новия формат за управление на държавата. Хубавото в него е, че предизборната реторика вече е забравена и участващите в тези преговори констатират значителен брой теми, по които има съгласие. Това възражда надеждата, че политическата ни класа вече узрява да управлява в тази тежка икономическа и политическа криза. За да излезем от нея, политиците трябва да постигнат абсолютно съгласие по няколко основни приоритета. За целта България се нуждае от правителство със силна политическа и експертна подкрепа. Не говоря за експертно или програмно правителство - такива вече имахме. Говоря за кабинет без политически егоцентризъм, съставен от политици, които приемат да решат основните обществени проблеми в най-къси срокове, а един от тях е именно енергетиката.

Вече нагледно беше доказано силното влияние на нестабилността на енергетиката върху стабилността на държавното управление. Затова превръщането на енергетиката в поле на остро политическо противопоставяне е непродуктивно.
Многократно беше коментирано, включително и на специализираната дискусия на в. "Стандарт" в БАН, че в областта на енергетиката трябва да се решат няколко основни проблема. Най-напред трябва да бъдат ликвидирани дебалансите и да се ускори либерализирането на пазара, но не рязко, а плавно, тъй като никой досега не е отговорил на въпроса при пълното освобождаване на пазара кой ще покрие разходите по т.нар. такса "Отговорност на обществото". Това е отговорността за решенията на политиците за сключването на дългосрочните договори с двата американски ТЕЦ-а и със "зелените" централи, надпазарната експозиция по които е 900 млн. лв. годишно. От 1 октомври таксата нарасна от 17,60 на 18,93 лв., като реално трябва да е 76 лв. за мегаватчас. Някой изобщо представя ли си какво ще се случи при такса 76 лв., защото сметката трябва да се плати, нали?! Социалната ни система не може да приеме повишаването на цената на електроенергията в кратки интервали от време. По данни на ЕК почти 1 млн. българи попадат в раздела "енергийно бедни", което е огромна тежест при неработещата ни икономика. Трябва да се изберат подходящите интервали и стъпки, за да може социалната система да се адаптира. Затова и едно от първите решения на новия кабинет е да поиска спешно отлагане на срока за пълна либерализация на пазара за битовия сектор за две или за три години.

Да разпишат конкретни срокове за промените
Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи

На България е нужно силно коалиционно правителство с ясна парламентарна подкрепа - за решаване на основните проблеми на обществото. Не плаваща коалиция, при която една партия подкрепя една реформа, втора - друга, и то - всяка от тях срещу нещо. Това бързо би довело управлението до нестабилност. Затова трябва да е ясно още от самото начало, че тези 3 или 4 от парламентарните партии са сключили споразумение за подкрепа на кабинет, който ще изпълнява тези и тези основни политики по най-важните сектори, с конкретни мерки и конкретни срокове - кратко и ясно! Това ще даде гаранция, че нещата ще се случват - било в банковата сфера, било в енергетиката, било в транспорта и навсякъде другаде.

Конкретно за транспорта първото нещо, което новият кабинет трябва да направи, е една точна оценка за отрасъла като интегриран сектор. Подчертавам - не на отделните видове транспорт, а на целия интегриран отрасъл. На тази база трябва да се посочат конкретните и най-близките пътища за неговото развитие. Като и анализът, и мерките не бива да се правят от администрацията, а от експерти на бранша, които са най-наясно както с проблемите, така и с пътищата за решаването им. Усилията трябва да се съсредоточат в две направления: първо - интегриране на всички видове транспорт на национално ниво, и второ - обвръзката им с регионалните и европейските транспортни мрежи.

Крайно време е да започне прилагането на интегриран подход и по отношение и на инфраструктурните проекти, като спре проектирането на парче. Вече е време всеки обект да се проектира само с логистична инфраструктура - подходи, взаимовръзки, административно обслужване, такси и пр.

Има три неотложни проблема за решаване
Петър Ганев, старши икономист в Институт за пазарна икономика

Няма спор по отношение на приоритетите, които трябва да има новият кабинет. Те са ясни, а именно - да се реши казусът с КТБ, да се актуализира бюджетът и да се гласува нов бюджет. Това са трите неща, които трябва да се случат до края на годината, а за да станат, ни е нужен кабинет. Така че очаквам да имаме ново правителство поне в краткосрочен хоризонт, за да реши тези три проблема. А въпросите са неизбежни и ако не бъдат разрешени, никой не печели. Затова мисля, че ще се намери някаква формула и ще се състави кабинет, макар и не с пълен мандат. Дори конституционно топката не може да се бави вечно, така че в рамките на няколко седмици трябва да има движение по въпроса с кабинета, още повече че той ще бъде формиран с мандата на ГЕРБ. Така че дори и бавене откъм мандатите няма как да има. Ако не се формира правителство в първия мандат, то по-скоро няма да се случи въобще. Затова не мисля, че ще има забавяне и нещата ще са ясни до една-две седмици. Нестабилността у нас продължава, а проблемите са и структурни. Затова, с кабинет или не, са ни нужни структурни решения, които пък изискват, ако все пак имаме правителство, то да е адекватно, устойчиво и да може да провежда реформи. Но тези три конкретни проблема най-вероятно ще бъдат решени под една или друга форма дори да нямаме правителство с инициатива на служебния кабинет и санкция на парламента, преди той да се разпусне. Точно тези неизбежни въпроси ще бъдат решени в рамките на два месеца дори да има нови избори.

По отношение на актуализацията решението е чисто техническо - тя е за минали периоди, несъбраните приходи са си несъбрани приходи, така че тук няма мърдане. По-сериозно предизвикателство е новият бюджет и затова е нужно устойчиво правителство. Тъй като трябва да се консолидира бюджетът, да се смъкне дефицитът поне наполовина, защото най-вероятно за тази година той ще е около 4%, а това може да стане само през разходната част, защото няма откъде да дойдат още приходи в голям мащаб, които да покрият дупката. А промените в разходната част изискват по-сложни структурни решения в дадени министерства и сектори, които трябва все пак да имат някаква обществена подкрепа. Неотложни са и реформите в почти всички социални сфери - и при пенсиите, и в здравето, където виждаме, че нещата се забатачват и започнаха да се появяват дефицити, които преди не съществуваха, въпреки че вноската е по-висока. Реформите, които не са социални, а обвързани с икономическия растеж, също трябва да са водещи. Вижда се, че в икономиката ни има забавяне, а всички сигнали отвън са негативни - рейтингът ни бе смъкнат и има индикации, че може да бъде допълнително понижен заради разпускането на бюджета, тонът на ЕК към структурните политики също е строг. Тази несигурност рефлектира сериозно върху икономиката ни и не толкова фактът, че нямаме кабинет, а че не е ясно дали изобщо някой ще тръгне да оправя всички тези "забатачени" сфери или ще висим още дълго в тази нестабилност и неяснота. Но тези сфери вече са до такава степен проблематични, че няма как да бъдат загърбвани - и в енергетиката, и при банките, просто фактите принуждават да бъде взето някакво решение, каквото и да било. Така че следващото правителство до края на тази година и в началото на 2015 г., иска или не, ще трябва да предприеме някои структурни решения. В общия случай здравият разум ни показва какви са те - има ги и в докладите на ЕК и не става дума за бомбастични новости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай