Фалира колбасар №1 във Варна

Фалира колбасар №1 във Варна | StandartNews.com

Варна. Най-голямото месопреработвателно предприятие във Варна и региона "Чико Емо" на фирма "Емил Илиев" ЕООД хлопна врати и изхвърли на улицата над 400 колбасари.

Останахме без работа и без пари, казаха за агенция Стандарт Нюз Йордан Манев на 27 години и връстникът му Роман Романов. Единият има да получава заплати за 3 месеца, а другият - от май насам. Заповеди за прекратяване на трудовите договори идваха да си вземат десетки бивши служители на предприятието. След разговор по телефона с производствената директорка Стоянка Арнаудова гардът на портала отказа да пусне репортер на агенция Стандарт Нюз. Няма да говоря с журналисти, отсече тя по-късно по телефона. Предния ден, след два часа чакане, били пуснати служители от Инспекцията по труда.

Нарушена е процедурата на 30-дневния срок за уведомяване на Агенцията по заетостта, каза Иван Иванов, шеф на Инспекцията по труда във Варна. Според него на работниците не са платени три заплати - за август, септември и октомври, а законът предвижда глоби от 1500 до 10 000 лв. Според Иванов съкращенията са от три фирми - "Жоро 95", "Емил Илиев" и "Мюлер България комерс". Чувстваме се излъгани и употребени, пише до медиите Галя Костадинова от името на група бивши работници на фирма "Емил Илиев". Тя посочва, че още през февруари собственикът на "Чико" Емил Илиев предупредил, че фирмата не е в добро състояние и заплатите ще се забавят. В същото време карали хората да работят по 16-18 часа на ден.

Според работници фирмата "Емил Илиев" била прехвърлена на човек от пласмента, младеж сирак, израснал по домовете. По-късно била купена от "Мюлер България експорт", Търговище, която пък обявила фалит. Това е изкуствен фалит, ние сме на улицата, а държавата е ощетена с милиони, казват работниците.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай