Евробюджетът трябва да е гъвкав, за да отговаря бързо на различни предизвикателства

Евробюджетът трябва да е гъвкав, за да отговаря бързо на различни предизвикателства | StandartNews.com

„Едно от най-важните решения в Европа, което предстои да бъде взето в следващата година, е къде ще инвестира Европейският съюз след 2020г. Светът около нас се променя по-бързо от колкото, която и да е публична администрация. При договарянето на следващия дългогодишен бюджет на ЕС трябва да вземем умни решения, с които да гарантираме, че имаме гъвкавост и сме готови дори за неочаквани ситуации." Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на откриващата си реч на конференцията на високо ниво на Европейската комисия „Европейски бюджет за бъдещето" в Брюксел на 12 октомври 2018г.

Освен Ева Майдел във форумът, посветен на многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г., участваха европейските комисари за бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер и за заетост, растеж и инвестиции Юрки Катайнен, министърът по европейскит въпроси на Ръмуния Виктор Негреску, министърът на транспорта и комуникациите на Литва Рокас Масиулис, бившият премиер на Дания Хеле Торнинг-Шмид, председателят на Комитета на Регионите Карл-Хайнц Ламберц, генерални директори от Европейската комисия и други.

„Европейският бюджет помогна на държавите от Централна и Източна Европа да инвестират в инфраструктурта, земеделието, бизнесите си и да доближат стандарта на страните от Западна Европа. Той е инструмент за инвестиции, които носят конретни и видими резултати. Когато разпределяме средствата за следващата многогодишна финансова рамка, трябва да подходим визионерски и да гледаме голямата картина къде искаме да се намира Европа след седем, десет или двайсет години, за да фокусираме ресурси в сфери, които ще ни отведат там." Това допълни Ева Майдел, която беше специален гост на форума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай