Дянков представи книгата си в Оксфорд

"Предизвикателства пред растежа в Европа" анализира заплахите пред европейската икономика

Дянков представи книгата си в Оксфорд | StandartNews.com

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон дянков представи новата си книга Europe's Growth Challenge (Предизвикателства пред растежа в Европа) в Ексетър Колидж на Оксфордския университет. Дянков и икономическия му труд бяха представени от Сър Рик Трейнър, ректор на колежа. Днес Дянков ще направи премиера на книгата си в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. В понеделник пък ще е представянето в Лондонското училище по икономика, Клемънт Хаус.

„Предизвикателства пред растежа в Европа", написана в съавторство с известния шведски икономист Андерс Аслунд, анализира заплахите пред европейската икономика и предлага шест реформи за ускоряване на растежа: намаляване на фискалната тежест за държавата, създаване на общ дигитален пазар и общ пазар на услуги, облекчаване на тежестите върху труда, по-добро образование и условия за иновации, пенсионна реформа, завършване на общия енергиен пазар.

"Европа трябва да направи много повече за преодоляване на неравенството. Решението не е нито в надигащия се популизъм, нито в свръхрегулациите от Брюксел", казва Симеон Дянков. „Забележителните постижения на ЕС като социалната държава, доброто образование и общите пазари са застрашени, ако не се направят промени. Желанието ни е да привлечем вниманието на политиците и гражданите върху нужните реформи за ускоряване на растежа", допълва той.

Europe's Growth Challenge излезе в САЩ през декември 2016 г.. Тя вече е в книжарниците на Великобритания. Издател е Oxford University Press, като сред първите рецензенти на книгата са бившия премиер на Швеция Карл Билд и вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис. Предстои излизането на книгата и на български език под името „Накъде върви Европа" .

Симеон Дянков е директор на Групата за финансови пазари към Лондонското училище по икономика и политически науки и старши изследовател в Института за международна икономика „Питърсън" във Вашингтон. Вицепремиер и министър на финансите на България (2009-2013), председател на борда на ЕБВР (2012-2013), създател на индекса Doing Business на Световната банка.

Андерс Аслунд е шведски икономист, водещ експерт по икономиките в преход. Бил е съветник по структурните реформи на правителствата на Русия и Украйна. Автор е книги за прехода в Източна Европа. В момента е старши изследовател в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай