Деца садят фиданки в Седмицата на гората

Деца садят фиданки в Седмицата на гората | StandartNews.com

Седмицата на гората ще стартира в Благоевград на 1 април /събота/ с инициативата „Лесовъд за един ден". 50 ученици от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев" ще имат възможност да научат интересни и полезни факти за гората и професията на лесовъда чрез забавни, образователни и интерактивни занимания. На 3 април пред административната сграда на Държавно горско стопанство - Благоевград ще бъдат предоставени безвъзмездно 500 семенищни фиданки за залесяване на граждани. Фиданките са от видовете източна туя, аризонски кипарис, червен дъб, кестен, птиче грозде и люляк и са произведени в горския разсадник на стопанството.

На следващия ден, 4 април, в Дома за деца, лишени от родителска грижа - "Св. Николай Мирликийски" възпитаниците на социалното заведение ще засадят фиданки в двора заедно с горски служители. Край благоевградското село Горно Хърсово ще се проведе второто издание на инициативата на Югозападното държавно предприятие - „Растем заедно с нашата гора", която е с образователна и екологична цел.

Залесяване и провеждане на интерактивни игри ще има с ученици от Трето ОУ „Димитър Талев" в Благоевград.

Кулминацията на честването ще бъде на 6 април /четвъртък/. Журналисти ще посетят новоизградения стоманобетонов мост над река Пиринска Бистрица, разположен на горски автомобилен път „Гинчин мост – Ливадите". През 2015 г. след обилни валежи придошлите води на реката разрушават моста и пътят не може да се използва за извършване на дейностите в горите. Възстановяването на съоръжението е финансирано със средства от фонд „Инвестиции в горите". В зелмището на село Клисура ще се извърши залесяване от служители на Централно управление на ЮЗДП върху площи, освободени след санитарни сечи поради нападение от върхов корояд. Край симитлийското село Мечкули пък ще бъдат засадени първите 3600 фиданки с питомни кестени - съвместна инициатива на ЮЗДП, ДГС - Симитли" и Сдружение „Хора и традиции" - с. Брежани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай