Данев: Възможни са 6% ръст на икономиката

Данев: Възможни са 6% ръст на икономиката | StandartNews.com

Служебното правителство, което предстои да бъде обявено, би могло да помогне за конкурентоспособна икономика, основаваща се на пазарни принципи. Това каза пред БНР Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК). Според него служебният кабинет може да има и по-дълъг хоризонт от очакваното – например шест или десет месеца. Очакването за това удължаване е заради изказвания на основни политически сили за гласуване до дупка, поясни Данев.

В икономически план той очаква успешна 2017 г. А причина е прекъсването на корупционните връзки между досегашния политически елит и бизнеса. Данев напомни, че през 2015 г. страната ни е изпуснала големи шансове да реализира ръст на икономиката – заради срива на цените на горивата с 50 на сто.

И през 2016 г. България не успя да се възползва от изключително благоприятните фактори, които позволяваха ускоряване на икономиката, подчерта той и уточни, че това е заради неусвоения потенциал от геополитическата ситуация, която пренасочи милиони туристи към България.

Божидар Данев вижда възможност за повишаване на БВП с около 5-6% през тази година. България е на последно място по чуждестранни инвестиции, напомни Данев. "Ако искаме технологично обновление на икономиката, трябва да разчитаме на нови сериозни инвестиции. Става въпрос за вложения и в образованието и подготовката на човешки ресурси", поясни Данев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай