Брюксел ни натиска за екоданъци

Брюксел ни натиска за екоданъци | StandartNews.com

Брюксел. Данъците, свързани с околната среда, да растат, а класическите налози, които плащаме в момента, да намаляват. Това предвижда Пътната карта на Европа за преминаване към икономика на ефективно потребление на ресурсите. Документът е приет окончателно и вече е предоставен на Министерството на околната среда и водите, за да се въведе в националното законодателство.

В някои държави от ЕС еконалозите са над 10% от общите данъчни приходи. Държавите членки трябва да преразгледат фискалната си политика до 2013 г. и да предложат инструменти и стимули, които да накарат потребителите да избират продукти и услуги, ефективни за ресурсите. В цената на жилищата и сградите да се включват не само разходи за изграждането, но и за строителните отпадъци и боклука от разрушаването, предлага Пътната карта.

Държавите от ЕС трябва да анализират възможните приходи от екоданъци, такси, схеми с търгуване на разрешителни, така че да не се намаляват общите постъпления във фиска, препоръчва ЕС.
Брюксел предлага да се въведе ефективна данъчна ставка върху замърсяването на околната среда и върху използването на ресурсите.

Зелената ставка в данъка, с който се облагат строителните фирми, ще бъде например по-голяма, ако не използват рециклирани строителни материали, ако се разхищават природни ресурси - гори, води, ниви, замърсява се околната среда. Екоставката в данъка върху печалбата на фирми, които ползват изчерпаеми ресурси - петролни, изкопаеми и др. горива, също ще бъде висока.

В същото време токът от възобновяем енергиен източник, който не нарушава други елементи на околната среда, ще има най-нисък, почти нулев екоданък. До 2020 г. да се осъществи мащабен преход от облагане на трудовите доходи към екологично данъчно облагане чрез корекции на ставките, изисква ЕС.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай