Борисов: До 16 млрд. куб. м. газ ще минават по газопровода от и за Турция

Борисов: До 16 млрд. куб. м. газ ще минават по газопровода от и за Турция | StandartNews.com

15,7- 16 млрд. куб. м. газ ще могат да идват и от Турция, и за Турция. Това каза премиерът Бойко Борисов при проверка на изграждането на Транзитен газопровод за Турция в участъка „Лозенец"-„Недялско".

„Доволен съм от това, че догодина по това време вече ще имаме газовият хъб в двете посоки", заяви той. „На много хора не им се вярваше, но интерконекторите в България се строят", коментира премиерът и посочи, че по газопровода с Турция се работи с пълен обем.

„Сменихме компресорите с най-добрите американски, така че има разлика между заварката по „Южен поток", която си спомняте и това, което се строи в момента", обясни Бойко Борисов.

„Със Сърбия подписахме за 10 млрд. куб. м., така че започваме интерконектора и от другата страна. Ако е казал Господ, по същия начин и с Гърция в края на годината да се изтъргува поръчката и да започне същинско строителство", поясни премиерът и уточни, че правителството работи активно по това 15,4 млрд. куб. м. руски газ да идва директно в газовия хъб.

„Руският газ може да дойде по тръбата, която правим в момента, ако не договорим между ЕК и „Газпром" директна тръба в газовия хъб. Подготвяме се и за двата варианта", обясни премиерът и уточни, че е оптимист за срещата на високо равнище, която ще се състои много скоро.

„С прозрачност, ясно изразени намерения и мотивирано сме стигнали до това, което се вижда тук днес", каза още Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай