Бизнесът пак срещу новите тарифи на "Булгатрансгаз"

Заради вдигането на таксите за пренос на газ КЕВР няма да свали цената на парното

Бизнесът пак срещу новите тарифи на "Булгатрансгаз" | StandartNews.com

Да бъде отложено въвеждането на входно-изходния тарифен модел за определяне на тарифи за достъп и пренос на природен газ през газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз". За това настояват от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК) в протестна декларация, изпратена до премиера Бойко Борисов, председателя на НС Димитър Главчев и до председателя на КЕВР Иван Иванов.

От БФИЕК настояват да бъде изготвен и сравнителен анализ за алтернативните модели спрямо избора на матричен модел за разпределение на разходите, който в пълна степен да отрази спецификите на българския газов пазар. Представителите на големия бизнес искат и да бъде променено съотношението в разпределението на разходите в цената за пренос и достъп на газа в полза на реално пренесените количества. Големият проблем сега е, че избраният от „Булгартрансгаз" модел въвежда такса „празна тръба" при наличието на над 60% свободен капацитет към момента.
Настоящата протестна декларация е продиктувана от нежеланието на отговорните институции за решение на проблема, пишат от БФИЕК.

Топлофикационните дружества ще бъдат най-потърпевши от влизането в сила на новия модел за определяне на тарифите за достъп и пренос на природния газ от 1 октомври, обясни шефът на КЕВР Иван Иванов. А от там потърпевши ще бъдат и всички хора, които се отопляват с парно. От октомври цената на газа, продаван от "Булгаргаз", ще падне с около 7,29%, поради което би трябвало КЕВР да намали и цените на топлинната енергия и тока, изкупуван от когеренациите. Заради вдигането на таксите на "Булгартрансгаз" с между 0,4% и 2,5% обаче това няма да се случи, което на практика ощетява много клиенти, стана ясно от изявлението на шефа на КЕВР Иван Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай