БГ компании в проекти за €500 млн. в Индия

Успешно се развиват IT, соларни паркове и продукти за ветеринарната медицина

БГ компании в проекти за €500 млн. в Индия | StandartNews.com

Български компании участват в изпълнението на проекти за над 500 млн. евро в Индия.

Те са в сферата на IT, интернет, био-тоалетни, соларни паркове, продукти за ветеринарната медицина. Това съобщиха от Министерството на икономиката по повод 18-тата сесия на българо-индийската Междуправителствена смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се провежда в Индия. Нашата делегация се води от зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който се е срещал с представители на някои от компаниите. Успешен пример в Индия е компанията Excitel Broadband („Ексайтъл") – най-бързо развиващият се доставчик на интернет в Ню Делхи и Хайдерабад. Компанията работи с почти всички водещи доставчици на интернет в 150 индийски града, а от 2016 г. е лицензирана за директен доставчик в Делхи и Хайдерабад със 190 000 потребители. „Надявам се вашият пример да е основа за задълбочаване на партньорството с Индия в сферата на IT и комуникациите, в това число и с разкриването на повече смесени компании", посочи Манолев. Той каза още, че на предстоящата среща на високо ниво в индийското Министерство на електрониката ще акцентира на резултатите на

Excitel като пример колко много може да се постигне в тази сфера, ако се обединят усилията.

Друга родна компания на индийския пазар е „Грийнзоун България", част от консорциума „АСПА Инженеринг". През 2016 г. тя е сертифицирана заедно с индийските си партньори по програмата Make in India. Чрез нея се реализира мащабен инвестиционен проект за изграждането на виртуална канализационна мрежа, включваща изграждане, инсталиране и поддръжка на стотици хиляди био-тоалетни в Индия. През 2017 г. „Грийнзоун България" ЕООД стартира и проект за изграждането на голям фотоволтаичен парк с капацитет 500 MW близо до гр. Патна в щата Бихар. Очаква се общата стойност на проекта да е около 500 млн. евро като българското участие е за 5 млн. долара.

През ноември 2014 г. бе пуснат в експлоатация нов български завод за опаковане на течен битум край Мумбай на стойност 2.2 млн. евро, изграден от българо-индийския холдинг „Прайм Стар Петролиум енд Инфрастръкчър Лимитед". Това е и най-голямото съоръжение за опаковане на битум в Азия. Успешен пример е и бг компанията „Хювефарма", която откри джоинт‐венчър завод край град Пуне за производство на ветеринарни фармацевтични продукти. Наши ИТ специалисти са разработили приложения за мобилна безопасност (iSOSu App и Imarecon), които могат да изпращат спешни SOS сигнали и да анализират изображения и видеозаписи за разпознаване и проследяване в реално време. Двете заявки обслужват отделни клиенти и полицейски управления в Индия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай