Бърза приватизация или фалит на ВМЗ

Бърза приватизация или фалит на ВМЗ | StandartNews.com

Пловдив. Трябва много бързо да се намери изход на въпроса със ВМЗ, обяви в Пловдив вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

По думите му дилемата е дали това предприятие може да се запази като дейност, но с много по-малък състав от сегашния, или да го сполети съдбата на Кремиковци. Дянков подчерта, че металургичният комбинат бе докаран до фалит благодарение и на недобрата работа тогава на синдикатите и на тогавашните управници. Просто се бави, бави, бави и накрая нищо не остава, каза вицепремиерът. Той изрази надежда във ВМЗ да бъда постигнато споразумение между ръководството, което настоява за съкращение на 900 души и синдикатите, които отстъпват само за 500.

Дянков обясни, че със социалния министър Тотю Младенов са готови да отпуснат допълнително пари, за да се намери алтернативна работа на съкратените. От държавния бюджет няма да има повече плащания към ВМЗ, заяви финансист номер едно по отношение държавно субсидиране на затъналото предприятие. Държавата е давала с години, затова са се натрупали 60 милиона дългове само към НАП, поясни той. "А тези пари излизат от другите хора. Не е редно и аз като финансов министър няма да допусна да продължим тази мъчителна агония" , обяви Симеон Дянков. И предупреди, че ако процесът на приватизация продължи да се бави и други кредитори, които били общо 80, ще поискат несъстоятелност.

Ако се чака, предприятието ще се закрие. За дълговете към НАП, Дянков заяви, че държавата няма да тръгва да си ги търси в този момент.

Ще бъде интересно след референдума

Дянков коментира и предстоящия на 27-и референдум. "Ще бъде интересно, ако референдумът се провали. За мен първото, което трябва да стане тогава е Станишев да си подаде оставка, защото това са пари, които се харчат в тежък момент за европейската икономика, обяви вицепремиерът. По думите му тогава БСП трябва да помисли дали работи за банкрута на България. Ако на този референдум се отговори с "да", то логичен е въпросът "искате ли да банкрутирате България?", коментира Дянков. Ако тези 22 милиарда лева за Белене тръгнат да излизат от държавния бюджет, означават банкрут за България, благодарение на социалистите. Да се надяваме, че самите те ще преосмислят позицията си, каза още финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай