Бартер смени лева

200 бизнесмени са в Клуба на натуралната размяна

Бартер смени лева | StandartNews.com

Когато левовете не стигат, на ход е натуралната размяна. Ако искате да вземете нещо без пари и в същото време да се отървете от стока, която вече не можете да гледате в склада, вашето място е в бартерклуба. Той съществува у нас малко повече от година и вече има над 200 постоянни и верни членове от различни бизнеси, които непрекъснато се увеличават.

Идеята възникнала, след като няколко бизнесмена прочели това-онова в чуждата преса и в интернет, разказва Лъчезар Думанов, един от основателите на клуба. Принципът на този начин на търговски взаимоотношения е на complementary currencies (допълнителна валута). Създават се бизнесмрежи на принципа на В2В, в които онлайн се предлагат, продават и купуват най-различни стоки и услуги чрез complementary currencies. За България това са бартер левове - условна парична единица, приравнена по стойност към лева. Ако сте продали през бартер клуба партида детски играчки например, след това с получените бартер левове може да отидете на вечеря в ресторант. Там няма да платите нищо, използвайки натрупаната "допълнителна валута". Необходимо условие обаче е собственикът на заведението също да е член на клуба, обясни Думанов. Търговци и производители може по този начин да се отърват от стоки, които залежават в складовете им. Защото някой друг отчаяно може да се нуждае от тях, но не е в състояние да си го позволи, защото няма свободни пари. Той пък би могъл да продаде свой продукт и срещу получените бартер левове да отърве друг предприемач от стоката му. И всичко това, без да се налага да се ангажират магазини, да се правят банкови транзакции, да се плаща на служители. Има онлайн платформа, на която се осъществяват бартерните сделки. Ако в момента стоката, която търсиш, не е налична, натрупваш бартер кредит, който ще ползваш, когато ти потрябва. При първите стъпки ентусиастите са се свързали с подобни сдружения от цял свят - САЩ, Австралия, за да почерпят опит и да получат съвети. Сега вече тях ги търсят за същото. Преди дни се обадили гръцки журналисти, които искали да им разкажат повече за българската практика, за да я популяризират и в южната ни съседка. Те смятат, че това би помогнало много на дребните предприемачи в Гърция в борбата им за оцеляване днес.

Членовете на родния бартер клуб са главно от София. Затова Лъчезар Думанов и съмишлениците му са се амбицирали да разширят движението и да го направят нациинална организация. Искат във всеки по-голям град да има членове на бартер клуба. Разбира се, далеч сме от мисълта, че това е рецептата за излизане от кризата, но помага, твърди Думанов. Българското предприемачество е на 22 години, има още да се учи, допълва той. Най-много енергия отнема да обясниш смисъла и духа на инициативата. Ползват предимно фейсбук или се разпространява от човек на човек.

Приемат фирми без дългове към хазната

Не всеки може да стане член на клуба. Елементът на доверието е много силен в тази общност, затова предварителната цедка е задължителна. Така например бизнесът трябва да е поне на 3 години, да нямат задължения към фиска, да са си изплатили заплатите на служителите и наемите. Освен това след всички разплащания да им остават по сметки свободни поне 2 хил. лева.

Всеки, който иска да търгува с бартер, плаща еднократна такса и процент от всяка сключена сделка, като може да избере дали да започне с по-висока такса и по-ниска комисиона или обратното. Компаниите в клуба нямат право да завишават цените си, като при засечени подобни практики членството им се прекратява.

Мерцедес срещу нов сайт

Нов сайт срещу автомобил. Такава договорка за бартер направили две софийски фирми. Компютърните специалисти Иван и Кирил Стоилови разработват сайтове от 2 години. Те са участвали в изработката и поддръжката на една от най-големите интернет страници за колективно пазаруване. Наскоро братята Стоилови били потърсени от фирма, внасяща автомобили от чужбина. Собственикът й Лъчезар Иванов искал сайт, за да показва колите, които продава. Заради вложените в автомобили много пари той предложил на компютърните специалисти да им плати в натура - с луксозен "Мерцедес". "Момчетата изработиха страхотен сайт. Благодарение на интернет портала успях да продам 3 автомобила за месец", разказа за "Стандарт" Иванов. IT-специалистите пък се уредили със служебна кола. Стойността на бартера е 23 лева, коментираха компютърните специалисти.

Подобна размяна са направили преди месец и две пернишки фирми. Шивашко ателие, собственост на студентката Ивелина Тодорова, е ушило униформи на сервитьорите в ресторант за бързо хранене. В замяна на това в продължение на 6 месеца служителките на Тодорова ще се хранят без пари на обяд или на вечеря. В бартера са включени само храни и безалкохолни напитки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай