Българско вино проби на запад

Вериги обмислят изтегляне от пазара заради промени в Закона за защита на конкуренцията

Българско вино проби на запад | StandartNews.com

Българско вино ще се продава в магазини в цяла Европа. Две родни компании са спечелили конкурс да зареждат с вино щандовете в една от големите търговски вериги, представени и у нас, съобщи Христо Петров, търговски директор на българския клон на компанията. Родното вино ще се продава първоначално в Чехия, Словакия и Полша, а всяка следваща година в списъка ще се прибавя по още една държава, предвиждат предварителните договори.

Благодарение на търговските вериги на запад вече се изнасят български пелени за еднократна употреба, замразено тесто и хлебни продукти, нуга халва, зеленчуци, плодови сокове, както и перилни и почистващи препарати, съобщиха членове на Сдружението за модерна търговия.

Организацията беше домакин на дискусия за промените в Закона за защита на конкуренцията, които предвиждат затягане на правилата за търговците при договаряне с производители и доставчици. Големи български производители на храни, представители на веригите у нас, както и работодателски организации заявиха, че тези промени са вредни за бизнес климата и ще прогонят инвеститорите. Предложените текстове създават възможност за корупцията сред чиновниците в Комисията за защита на конкуренцията, която ще трябва да одобрява всички типови договори, смята Цветан Симеонов, председател на БТПП. Според финансиста Емил Хърсев законът се пише, за да обслужва браншовици в сектора на храните. Участниците се обединиха около мнението, че законът ще доведе до поскъпване на стоките и ще е в ущърб най-вече на малките и средните производители.

Според членовете на СМТ е възможно централите на търговските вериги да решат да се изтеглят от пазара или да преосмислят инвестициите си в страната, ако промените в закона бъдат приети.

 

Китай яде български бонбони и бисквити

Български бисквити, сокове, сладкиши и бонбони вече се продават в китайските магазини. Това съобщи Линг Сю, генерален директор на Shanghai Jiaxu IntТl Trading Co. LTD - една от най-големите търговски фирми в Китай, снабдяваща над 1200 търговски обекта в страната, цитирана от investor.bg. На пазара в азиатската страна могат да пробият и българските чайове, плодово-зеленчукови и енергийни напитки, стана ясно по време на семинар, организиран от Българо-китайската търговско-промишлена камара и Съюза за стопанска инициатива.

Според Сю потреблението на захарни изделия на глава от населението в Китай е ниско. Ето защо той вижда потенциал за развитие на този пазар и възможност за навлизане на повече стоки, включително и български.

България е земеделска земя и има качествени продукти като розово масло, лавандула и други. Също така България е част от ЕС и всички продукти отговарят на стандартите на безопасност за храните на съюза. Следователно храните в България са много добри, коментира Сю. За китайците много важна е и самата опаковка на продукта, която трябва да привлича окото, обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай