2,3 млрд. лева дупка в търговията ни с Русия

2,3 млрд. лева дупка в търговията ни с Русия | StandartNews.com

Двустранният стокообмен между България и Русия се е увеличил с 35% през първото полугодие на 2017 година. Това стана ясно по време на среща на министърът на икономиката Емил Караниколов с руския посланик Анатолий Макаров.

За първите 6 месеца на тази година България е внесла от Руската федерация стоки на стойност 2,86 млрд. лв., основно петрол, газ и нефтопродукти. В същото време нашата страна е изнесла стоки за едва 585 млн. лв.

Така, въпреки че е налице ръст на износа с 96% спрямо първата половина на предходната 2016 г., дупката във външната търговия на България с Русия нараства с 416 млн. лв, до 2,3 млрд лв.

Все пак износът на страната ни към руския пазар вече надхвърля нивата отпреди силния спад, предизвикан от въвеждането на санкциите срещу Кремъл през 2014 г. За сравнение през първата половина на 2013 г. България е изнесла за Русия стоки на стойност 527 млн. лв.

Двамата обсъдиха развитието на двустранните търговско-икономически взаимоотношения, като и двамата акцентираха върху възможностите за разширяването и задълбочаването им. Министър Караниколов представи мерките за насърчаване на инвестициите, както и възможностите в индустриалните зони в страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай