1000 евро/кв. за апартамент в София

1000 евро/кв. за апартамент в София | StandartNews.com

Средната цена на жилищата в София вече доближава 1000 евро/кв.м. и достигна нивата от края на 2007 г. , каза Полина Стойова, изпълнителен директор на компанията BULGARIAN PROPERTIES. През първото тримесечие на новата година се забелязва запазване на тенденцията за ръст в цените на имотите в столицата.

"2017 г. стартира с ускоряване на динамиката от предходната година, особено силно изразено след началото на месец март. Ръстът в цените вече доближава 20% на годишна база. Пазарът се намира във възходящ цикъл. Със сигурност можем да кажем, че все още сме в началната част на възходящата крива, като очакванията са този тренд да продължи поне още 2 години. Икономическата обосновка на пазарните процеси е много по-различна от тази при предходния бум, когато основна движеща сила беше чуждестранното търсене", обясни Стойкова.

Според данните на BULGARIAN PROPERTIES за първото тримесечие на 2017 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 985 евро/кв.м. при 960 евро/кв.м. за последното тримесечие.на 2016 г. Така нарастването на цените на тримесечна база е 2,6%, а на годишна - 18%. Средната покупна цена на жилищата остава около 90 000 евро. В началото на 2016 г. жилищата в София се продаваха средно за 835 евро на кв.м. Последва бързо нарастване до около 1000 евро на кв.м. година по-късно.

Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г. Все още не са достигнати пиковите стойности от 3-тото тримесечие на 2008 г. в бума преди кризата, когато средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв.м.

Продажбите на жилища ново строителство продължават да съставляват над 50% от общия обем на сделките в София, а интересът към тях остава висок. Двустайните апартаменти отново станаха атрактивни, което може да се обясни с по-голямата им ликвидност и лесно отдаване под наем, както и с нарастването на цените. Те съставляват около 55% от закупените жилища през първото тримесечие. Веднага след тях с дял от 32% от покупките са тристайните апартаменти. Многостайните жилища и мезонети са около 10%.

Най-често се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж (70% от продажбите). Отстъпките от офертните цени са минимални – до 1%.
За първите три месеца от годината средният срок на престой на имотите на пазара и 92 дни и е в рамките на нормалното.

Основният интерес продължава да бъде към южните и източни квартали на София, като наличието на метро играе все по-съществена роля за интереса към даден район.
Засилва се интересът и към центъра на града, където преобладаващо е предлагането на старо строителство, но има и бутикови сгради с по 1-2 апартамента на етаж, които се радват на голям интерес. Районът на Зона Б-5 около Mall of Sofia също привлича интереса на купувачите поради по-ниските цени и централното му местоположение.

Интересът към кв. „Кръстова вада" се запазва висок и тенденцията е това да бъде една от най-предпочитаните зони на София. Цените на новите жилища там стартират от около 850 евро на кв.м. и достигат до 1200 евро на кв.м.

Младост и районът около Бизнес Парк София е друга притегателна зона както за работещите там, така и за многобройните купувачи, които искат да живеят именно в превърналия се в един от най-модерните квартали на София ж.к. Младост. Там средната цена вече е около 1000 евро на кв.м. Районите около Южния парк запазват висок интерес и ниско предлагане, което обуславя по-високите цени – между 1100 и 1400 евро на кв.м. Най-скъпи квартали остават Лозенец, Иван Вазов, център, където цените са между 1500 и 2000 евро на кв.м., като вече има оферти и на над 2000 евро на кв.м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай