Златна есен за рибарите

Златна есен за рибарите | StandartNews.com

"Циганки" ще доведат богат улов през септември и октомври
Летните порои ще доведат големи пасажи, предричат моряците

Почти всеки ден, когато морето е добро, рибарите от добруджанското крайбрежие се радват на добър улов между нос Калиакра и Камен бряг вече от първите пасажи есенен сафрид, каза един от най-запалените риболовци в региона Виктор Лучиянов. Той излиза от малък в морето на лов и твърди, че познава живота на рибата. За тази есен специалистът предрича богат улов, тъй като поне от десет години насам за първи път още след 15 август са започнали да се хващат и първите количества дребен паламуд - по 100-150 грама, който рибарите наричат циганка. "Наличието на циганка по това време говори, че през този месец и октомври, че и през ноември, ще са много успешни за риболовците. Факт са вече и успешни излизания за лефер между Бяла и нос Калиакра. Колеги са хванали по 10-15 броя. Това е така, защото след средата на август в мрежите започна да влиза чернокоп, който е всъщност лефер, но по-малък" - казва Лучиянов и призовава риболовците, когато хванах чернокоп, който е по-малък от 20 см, да го връщат във водата. "Маломерната риба дори става за консумация. Богатството ни на риба е достатъчно намаляло и ние сме тези, които трябва да си я пази, за да има и занапред какво да хващаме. Нека да връщаме маломерните риби, за да могат да пораснат и да доставят удоволствие от риболова, а и да имат икономически ефект", казва още Лучиянов.

Времето това лято е причината за очаквания богат улов, казва още риболовецът. "Обикновено рибата отива на север, след като е хвърлила хайвера си, защото през юни и юли водата при нас е доста топла и рибата отива в северната част на Черно и в Азовско море. Едно време, като бях малък, турски рибари казваха, че когато през лятото вали, рибата пие сладка вода и затова през есента е голяма и много. Всъщност има истина в това, което казват. Това лято беше дъждовно и температурата на водата през юни и юли не бе висока. Освен това от валежите морската вода бе богата на кислород, който пък осигури живот за множество микроорганизми в нея. Всичко това даде възможност на хайвера да се хване и малките да имат храна в изобилие. Леферът, паламудът са хищници и те се хранят с хамсия, меджит, барбуна - има много от тези дребни видове и това осигурява и растежа на рибата", обяснява Лучиянов.

Цените падат

Богатият улов ще доведе до спад в цената на рибата, прогнозират рибарите. Това ще се усети още този месец, коментира Виктор Лучиянов. Според него цената на сафрида ще падне на 4-5 лв./кг, а чернокопът ще се предлага за 5-8 лв. за кг, според размера. Леферът пък ще се предлага за около 22-26 лв./кг, а килограм паламуд ще падне от 10-12 лв. в момента двойно - до 5-6 лв. за кг. "Добър сезон за улов на паламуд имахме през есента на 2012 г. тогава цената му се срина до 3 лв. за кг", припомня Лучиянов. Популацията на делфините сериозно влияе на рибното богатство, категоричен е той.

"Подкрепям колегите от Южното Черноморие, които преди седмица-две алармираха и чрез медиите, за увеличената популация на делфините. Аз самият съм любител на природата и съм си играл с делфини, които плуват около лодката ми, но в момента вече ситуацията е неконтролируема. Твърди се, че делфините в Черно море са около 100 хил., но аз смятам, че популацията им наброява между 700 хил. и 1,5 млн. делфина в морето. Ако не се вземат мерки от страна на държавата, то до 7-10 години рибата ще изчезне от морето. Заради увеличена популация на делфините днес вече няма черноморска скумрия. На практика ние гледаме вълк в кошарата си, защото на един средно делфин изяжда между 15-20 кг риба дневно. Увеличаващата се популация на делфините и намаляващите рибни запаси крият опасност за самите делфини - скоро те няма да има какво да ядат и ще измрат от глад", казва Лучиянов. Рибарят допълва, че освен скумрията вече във водите няма и сардина.

Рапанджиите са враг номер на хайвера

Начинът на улов на рапани чрез тралене на дъното унищожава морската фауна, категоричен е Виктор Лучиянов. "Тук критика търпи и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, защото не се следи стриктно за спазването на определените за рапанджийство територии. Траловете унищожават какво фролата, така и хайвера на рибата. Това е и една от причините за намалелия калкан. Аз лично смятам, че отново трябва да се въведе забрана за улов на калкан за около 5 г, както беше в началото на 90-те, за да може да се възстанови популацията, защото в момента уловът му на практика е нерентабилен" , твърди рибарят.

Черноморската риба е по-вкусна, категоричен е Лучиянов. "Това се обуславя от средата, в която рибата живее. Черно море е с по-ниска соленост от Егейско е Средиземно море. Заради по-високата соленост рибите в съседните ни морето не натрупват достатъчно витамин А и месото им е по-тричаво, докато рибите от Черно море имат по-високи вкусови качества", пояснява специалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай