Животновъди обмислят протести заради компенсациите за "син език"

Животновъди обмислят протести заради компенсациите за "син език" | StandartNews.com

София. Животновъди обмислят протести заради компенсациите за "син език". Това съобщи пред БГНЕС Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България (НАЖБ). 

Синапов уточни, че напрежението в бранша е голямо и животновъдите ще протестират заради компенсациите от МЗХ.

Има напрежение в целия бранш и сме длъжни да реагираме, заяви Синапов.

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обявиха, че компенсациите за умрели животни от болестта "син език" ще са в размер на 2,37 лв. за килограм. Имахме друга уговорка с МЗХ и БАБХ, а се получават неща, които вдигат напрежението сред хората, които загубиха животните си, каза още Синапов.

Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев първоначално е обявил средна цена от 200 лв. за умряло животно, а в момента цената е 2,37 лв. за кг. "Куриозно е, че никой животновъд, когато е събирал умрелите животни не ги е теглил колко килограма тежат", отбеляза председателят на НАЖБ.

Към момента няма нови огнища на болестта "син език", но в районите с поражения ще продължават да се губят животни, става ясно от думите на Синапов.

Утре от 15.00 ч. ще се проведе среща с животновъди в МЗХ след, която ще стане ясно дали ще излязат официално на протест до края на месеца. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай