Земеделци плашат да блокират ремонта на магистрала „Струма”

Земеделци плашат да блокират ремонта на магистрала „Струма” | StandartNews.com

Новият аутобан ги оставя без достъп до нивите им

В стачна готовност са десетки земеделски производители в петричкото село Чучулигово. Строежът на Лот 4 на новата автомагистрала „Струма" ги остави без достъп до нивите им. „За тези хора това е препитанието им. Става въпрос за 60-70 декара земеделски земи, върху които садят чушки, картофи, пъпеши, жито, праскови, ябълки, череши. Земеделците са готови да блокират ремонта на магистралата за Гърция, ако проблемът не бъде решен", увери кметът на населеното място Андон Карачоров. Строителството на пътя за южната ни съседка на практика остави стопаните без достъп до нивите. Няма как да минава селскостопанска техника.

„Ще трябва да прелитаме с тракторите над моста, който правят. Това е недопустимо. Преди време получихме уверение от Агенция „Пътна инфраструктура", че ще направят под мостовото съоръжение възможност за безпрепятственото ни преминаване. Но засега нищо не се случва. Готови сме за протести до дупка, защото това е борба за хляба ни", твърди младият земеделски производител на чушки Йордан Ушев. Кметът Карачоров е поискал спешна среща с представители на АПИ. Той има писмен отговор от пътната агенция, че ще бъде направен под моста път за селскостопанска техника, която няма да може да преминава отгоре след пускането на магистралата. Управникът увери, че местните хора нямат нищо против новата магистрала за Гърция.

„Но не бива да сме ощетени за сметка на шосето. Това не ни грее. Земеделските стопани заплашват да изхвърлят реколтата си върху новата магистрала, ако нямат достъп до нивите си. Затова чакаме решение на проблемите в най-кратки срокове", каза още Андон Карачоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай