Земеделци дебнат за крадци до пътя за Гърция

Земеделци дебнат за крадци до пътя за Гърция | StandartNews.com

Благоевград. Помогни си сам! Този почин изкара земеделски стопани от гоцеделчевското село Баничан до пътя за Гърция в опит да спрат набезите на крадци, които обират реколтата им. Те не помнят такова яростно нашествие на крадци, които атакуват имотите им през нощта.

Краде се всичко – домати, чушки, краставици. Най-засегнати са обаче собствениците на ниви, засети с корнишони. Близо стотина души от селището се препитават с отглеждането на краставички. Но стъмни ли се, из полето, което е над 2000 декара и е до международното шосе, вилнеят организирани групи за кражба на селскостопанска продукция.

„Вдигнали сме ръце от тази напаст. Унищожават се цели градини, доста стопани са жертва на крадците вече по 3-4 пъти. Идват екополицаи от община Гоце Делчев да дават нощни дежурства. Но няма как 1-2 души да опазят толкова много декари ниви. Ще искам помощ и от МВР, че положението е страшно. В кметството всяка сутрин идват десетки хора и се жалват, че имотите им са опустошени", призна кметът на Баничан Димитър Тропчев.

Той припомни, че миналата седмица в района имало шестима екополицаи и горски, но крадците пак успели да оберат стотици килограми корнишони. "Язък за труда ни, къщите ни ще останат празни тази зима за сметка на наглите крадци", жалват се земеделците. Те вече са организирали патрули, за да дежурят нощем по полето, но признават, че се страхуват от сблъсък с крадците. Преди няколко дни горски служител и екополицай бяха пребити след опит да спрат двама братя – бракониери на дървен материал.

„Ще се избиваме ли по полето, война ли ще водим, за да си спасяваме продукцията. Решени сме с всички средства да се защитим. Заловим ли крадци, лошо им се пише", категорични са земеделските стопани от гоцеделчевското село.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай