Земеделската земя поскъпна с 5%

Земеделската земя поскъпна с 5% | StandartNews.com

Минималният ръст на цените на земеделска земя през изминалата година е 5 %, според данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи /БАСЗЗ/. Това съобщи председателят на асоциацията Стайко Стайков по време на семинар във Велинград, който се проведе през уикенда. Според него след динамичното развитие в периода 2007-2015 г. (с изключение на 2009-та) сега сме свидетели на трайно отрезвяване и стабилизиране на пазара. Основното търсене е за качествена земеделска земя, като част от факторите, определящи нейната стойност, са релеф, размер на парцела, качеството на почвата, възможностите за напояване, субсидии и др.

Статистиката на БАСЗЗ за миналата година, представена на база реално сключени сделки, сочи, че Добрич /1800лв. за дка/ и Силистра /1400 лв. за дка/ са с най-високи цени на продажба. След тях се нареждат с по 1200 лв. за декар региони като Плевен, Разград, Русе и Шумен. Най-ниските цени в страната през изминалата година са били платени за земя в Габрово /400 лв. за дка/ и Кърджали /300 лв. за дка/.

Прогнозата за настоящата година е, че стабилността и предвидимостта на пазара ще се запази, каза Стайко Стойков. Очакванията му са, че големите сделки ще се реализират от инвеститори с цел осъществяване на конкретни проекти, а не с цел търсене на доходност от случайни купувачи.

Заместник-председателят на БАСЗЗ Галина Пейчева-Митева заяви, че основните проблеми на земеделието у нас са липсата на сигурност, квалифицирана работна ръка и обезлюдяването на селските райони. За това е необходимо е да се подобри значително инфраструктурата и социалните условия в селата, допълни тя. Според нея българските усилия в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ трябва да са насочени към намаляването на разликата в плащанията между различните държави - членки на ЕС. В противен случай българските фермери нямат да могат дългосрочно да останат конкурентоспособни, защото ще произвеждат продукт с по-висока себестойност от този на европейските си колеги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай