Зелената салата тройно по-скъпа

Зелената салата тройно по-скъпа | StandartNews.com

Зелената салата е над три пъти по-скъпа спрямо пролетта на миналата година. Зелената салата на брой в момента се продава на едро за 1,15 лв., а преди година цената й е била само 0,35 лв., сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Това е скок на цената с 0,80 лв., или над три пъти. Значително по-високи спрямо миналата година са и цените на доматите. Българските оранжерийни домати на едро се продават за 2,90 лв. за кг, показват данни от седмичния бюлетин на ДКСБТ. Вносните домати пък са по 2,73 кг.

Тези цени са с около 32-33% по-високи спрямо миналата година. По това време на 2014 г. българските оранжерийни домати на едро са стрували 2,21 лв. за кг, а вносните - 2,05 лв./кг. На пазара вече се появиха първите български розови домати. На дребно в столицата цените започват от 3,80 лв. и достигат 4,99 лв. за кг. Другите сортове домати на дребно се продават за 3-4 лв.

Краставиците също са значително по-скъпи от миналата година. Българските оранжерийни краставици на едро сега се продават за 2,58 лв./кг, а през април 2014 г. са били 1,95 лв./кг. Вносните краставици на едро сега вървят по 2,05 лв./кг, а преди година са били 1,67 лв./кг.

Хванаха зеленчуци без документи за произход

Непълно етикетиране и липса на документи за произход са едни от най-честите нарушения на пазари, борси и тържища. Това показват засилените проверки на Българската агенция по безопасност на храните, които бяха разпоредени от министъра на земеделието Десислава Танева.
При една от проверките на столичен пазар се установи, че един от търговците няма документи за произход на продаваните от него репички. Те са свалени от продажба и е съставен акт за нарушение. Целта на засилените проверки е вносни плодове и зеленчуци да не се представят за български.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай