Защитаваме в Брюксел пчелния ни прашец

Защитаваме в Брюксел  пчелния ни прашец | StandartNews.com

Производителите на манов мед от Странджа в най-скоро време ще започнат процедура за регистрация и на защитено наименование за произход на пчелния прашец от района. Това съобщи за „Монитор" Манол Тодоров от сдружението, произвеждащо уникалния продукт.

По думите му, до 2-3 месеца Странджанският манов ще стане първият български продукт, получил подобна еврозащита. „Вече сме на една стъпка от това. От Еврокомисията имаме информация, че всичко, което е трябвало ние да направим, сме го направили и всички забележки са отстранени", поясни той. „Следва съгласуване в различните дирекции и решение на ЕК. След това ще кандидатстваме и за още един продукт, а именно Странджанския пчелен цветен прашец. По този начин ще помогнем на Странджа да се превърне в бързо развиващ се регион. Тези две регистрации ще дадат възможност за производство на висококачествен продукт, от който хората да получават добри доходи. От друга страна се надяваме да привлечем и много повече туристи към този край на страната и чужденците да си оставят парите тук", обясни Тодоров. И добави, че ще се иска от ЕК за следващия програмен период от еврофондовете на пчеларите да бъдат отпускани средства за опрашването.

На тридневния симпозиум в Царево, посветен на мановия мед, взе участие и еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

„Идеята за еврозащита на мановия мед отпреди 14 години, когато е поставено началото на фестивала на странджанския манов мед", припомни пчеларят. „През всичките тези години целта ни беше продуктът да стане разпознаваем и го постигнахме. Добрата новина за пчеларите сега е, че освен меда, има още два други пчелни продукта, които могат да се регистрират пред ЕК. Това са цветен пчелен прашец и пчелното млечице. Предвиждаме различни цени на меда в зависимост от качеството. На етикета ще бъде изписана стойността на електропроводимостта, която е един от основните показатели за качеството на мановия мед. Всеки искащ суперкачество ще трябва да плати повече", казва Тодоров.

Справка в сайта на ЕК сочи, че най-много регистрации - 9, за защитено наименование за произход за пчелен мед има Португалия. Всички, с изключение на последното от 2005 г., са направени през юни 1996 г.

На второ място е Испания с 6 защити, само една от които е за географско указание и още една заявка. С пет регистрации е Франция, а с 4 - Полша. Люксембург също има защитено наименование за произход за меда си. На Балканите с по една регистрация са Гърция и Хърватия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай