16:15 ч.

31.07.18

2 мин.

0

2

0

Защитаваме в Брюксел пчелния ни прашец

от Стандарт |

Защитаваме в Брюксел  пчелния ни прашец

Производителите на манов мед от Странджа в най-скоро време ще започнат процедура за регистрация и на защитено наименование за произход на пчелния прашец от района. Това съобщи за „Монитор" Манол Тодоров от сдружението, произвеждащо уникалния продукт.


По думите му, до 2-3 месеца Странджанският манов ще стане първият български продукт, получил подобна еврозащита. „Вече сме на една стъпка от това. От Еврокомисията имаме информация, че всичко, което е трябвало ние да направим, сме го направили и всички забележки са отстранени", поясни той. „Следва съгласуване в различните дирекции и решение на ЕК. След това ще кандидатстваме и за още един продукт, а именно Странджанския пчелен цветен прашец. По този начин ще помогнем на Странджа да се превърне в бързо развиващ се регион. Тези две регистрации ще дадат възможност за производство на висококачествен продукт, от който хората да получават добри доходи. От друга страна се надяваме да привлечем и много повече туристи към този край на страната и чужденците да си оставят парите тук", обясни Тодоров. И добави, че ще се иска от ЕК за следващия програмен период от еврофондовете на пчеларите да бъдат отпускани средства за опрашването.


На тридневния симпозиум в Царево, посветен на мановия мед, взе участие и еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.


„Идеята за еврозащита на мановия мед отпреди 14 години, когато е поставено началото на фестивала на странджанския манов мед", припомни пчеларят. „През всичките тези години целта ни беше продуктът да стане разпознаваем и го постигнахме. Добрата новина за пчеларите сега е, че освен меда, има още два други пчелни продукта, които могат да се регистрират пред ЕК. Това са цветен пчелен прашец и пчелното млечице. Предвиждаме различни цени на меда в зависимост от качеството. На етикета ще бъде изписана стойността на електропроводимостта, която е един от основните показатели за качеството на мановия мед. Всеки искащ суперкачество ще трябва да плати повече", казва Тодоров.


Справка в сайта на ЕК сочи, че най-много регистрации - 9, за защитено наименование за произход за пчелен мед има Португалия. Всички, с изключение на последното от 2005 г., са направени през юни 1996 г.


На второ място е Испания с 6 защити, само една от които е за географско указание и още една заявка. С пет регистрации е Франция, а с 4 - Полша. Люксембург също има защитено наименование за произход за меда си. На Балканите с по една регистрация са Гърция и Хърватия.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:59 · 31.07.2018
ЛИЗАНЕТО НА ГЪЗА НА ЧИНОВНИЦИТЕ НА БРЮКСЕЛ ПРИЕМА ВСЕ ПО БОЛЕСТНИ СЪСТОЯНИЯ. ЛИЗАЧА Е ОПИЯНЕН ОТ ЛИЗАНЕТО НА ГЪЗОВЕ И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЛИЖИ ПОВЕЧЕ СЕ ОПИЯНЯВА.
Потребител · 18:00 · 31.07.2018
@Потребител ПРЕДИ СЕ ЛИЖЕШЕ ЗАДНИКА НА МОСКВА СЕГА НА БРЮКСЕЛ И ВАШИНГТОН. ДА НЕ СЕ РАЗСЪРДИ НЯКОЙ ДЕБИЛЕН БЪЛГАРИН АМА ЛИЗАНЕТО НА ГЪЗОВЕ Е ВЪВ КРЪВТА НА БЪЛГАРИНА
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент