Започват да плащат премиите на тютюнджиите

Започват да плащат премиите на тютюнджиите | StandartNews.com

Хиляди стопани готвят бунтове заради неплатен тютюн

Стартира изплащането на националните доплащания за тютюнопроизводителите в страната. Новината съобщи кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. Той е получил уверение от земеделското министерство, че от вторник започва превеждането на парите по сметките на стопаните.

„Това е добрата новина за хората, но хиляди тютюнджии в Неврокопския край все още чакат да им бъде платена предадената продукция. Някои са дали тютюна си още преди 4 месеца, но така и не са получили парите си.

„Най-много пари дължи гръцка фирма. Положението вече е нетърпимо, производителите са готови да излязат на протести", каза Мименов.

Общинският управник спешно е провел разговор с представителя на гръцкото дружество за България, който го уверил, че от началото на следващата седмица ще започнат да се издължават на стопаните.

„Дано този път спазят обещанието си, тъй като преди време поеха ангажимент, че ще стартират изплащането на парите след 20 май. Всяка година има проблем с навременното изплащане на продукцията, но такова забавяне не е имало", уточни кметът на община Сатовча, където най-много тютюнджии чакат парите си. В село Вълкосел, където се произвежда най-много тютюн, не е платена половината от реколтата - 250 тона, става въпрос за близо 1 милион лева. Стопаните са взели пари назаем, за да могат да засадят новата реколта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай