Война във Врачанско, фермери треперят за живота си

Война във Врачанско, фермери треперят за живота си | StandartNews.com

Фермерска война унищожи четири хиляди декара с пролетници във Врачанско. Експертите са категорични, че става въпрос за умишлени действия. Според потърпевшите, целта е голям арендатор да сложи ръка на земята в района, разказва bTV. 

Докато наглеждал площите с посеви, председателят на земеделска кооперация „Скакуц" Ивайло Петров в село Селановци забелязал следи от пръскачка. Първоначално помислил, че някой е объркал блоковете, но когато за часове реколтата изсъхнала, се разбрало, че грешката е умишлена.

Според Ивайло Петков няма съмнение, че такава пръскачка има само земеделец, който има много пари и разчита на покритието на власт и прикриване на следите си. Така, само за една нощ в Селановци са унищожени 2 400 декара с царевица и 1 300 със слънчоглед.

Според местни земеделци щетите са огромни, като на първо четене е изчислено, че възлизат на около 800 хиляди лева. Експертите от Растителна защита споделиха, че за първи път се сблъскват с такъв вандализъм в сектора.

По същото време са унищожени аналогично и 90 декара със слънчоглед в село Галиче. Намират се в сърцето на огромен блок, обработван от фирма от Кнежа. Случайно или не, нейните култури не са засегнати. Потърпевшият стопанин директно заяви, че го е страх за живота си. Председателят на комисията, дошла да опише щетите в двете землища, отказа коментар.

Потърпевшите подозират за стореното крупен земеделски производител в региона. В опит да ги изгони от земите им, той ги е преначертавал, за да не могат да вземат субсидии. Така кооперацията е загубила европари за две години назад.

Целта на извършителя според земеделците е стотиците член-кооператори да не могат да вземат рента, която в този край заради жестоката конкуренция е стигнала 65 лева за декар.

От кооперацията увериха, че хората ще си получат парите. И в опит да избегнат фалита, докато чакат полицията този път да назове виновника, на мястото на изгорелите блокове ще направят опит за повторно засяване със слънчоглед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай