18:30 ч.

08.08.18

2 мин.

0

0

0

Участваме с рекорден за България брой напитки в световен конкурс

от Стандарт |

Участваме с рекорден за България брой напитки в световен конкурс

Наши производители подали най-много мостри за ракия за състезанието в Пловдив


Рекорден брой напитки от България ще се състезават тази година за медал в международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в Пловдив от 20 до 25 август. За първи път страната ни е сред 10-те държави в света с най-много мостри за участие в конкурса. България е на 7-мо място. След нас са Испания, Белгия и Великобритания, а пред нас – „отличници" по брой мостри в Spirits Selection, като Франция, Китай, Италия, Тайланд, Бразилия и Мексико.
„Участието на България в Spirits Selection ще увеличи доверието в българските напитки и ще подпомогне продажбите на нови пазари," коментира Меглена Михова от „Пробежекс", официалният партньор на Конкурса у нас. Тя уточни, че тази година като страна-домакин, България е регистрирала с 200% увеличение на мострите спрямо 2017 г. Българските производители са регистрирали общо 47 мостри. 20 от тях са произведени в Тракийската низина. Българските производители ще се съревновават в категориите бренди (вкл. ракия), водка, грапа, анасонови напитки, ликьор, уиски, ром, като най-много са мострите на родната ракия.
По данни на Министерството на икономиката, през 2016 г. в страната ни са регистрирани 73 производители на високоалкохолни напитки. Производството на ракия оглавява „класацията" с 12 860 546 литра годишно, следвано от това на водка (11 638 927), мастика (4 182 540) и
уиски (3 567 857).
1300 мостри от 50 държави ще участват в пловдивското издание на Spirits Selection тази година. Най-много са от ром, байжиу, джин, уиски и ликьор. Напитките ще бъдат оценявани от над 70 експерти от цял свят. Медалите ще станат известни в началото на септември.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент