Тютюнопроизводители: Няма основания за протест

Тютюнопроизводители: Няма основания за протест | StandartNews.com

Националната асоциация на тютюнопроизводителите („НАТ 2010") не организира протести, понеже няма причина за това. Това заяви пред „Стандарт" председателят на браншовата организация Цветан Филев. „Аргументите ми са следните – специално в Североизточна България едната сортова група - ориенталската „каба кулак", е изкупена на 100 %, в размер на 2300 тона. От втората едролистна сортова група тютюн „Бърни" са изкупени вече три четвърти, т.е. от 4000 тона са изкупени 3000 тона. Наистина нямаме причини да протестираме", поясни той.

„Ние се гордеем, че винаги сме правили всичко необходимо по интелигентен начин – по пътя на диалога, да разрешаваме ситуациите в рамките на изкупната кампания", допълни Филев. По думите му на този етап плащането на тютюна в Североизточна България върви регулярно. „Всички фирми плащат в срок, дори вече имаме радостни новини за производителите. Точно вчера тютюнът, изкупен до края на декември, е разплатен. Това са нормални срокове", посочи той. Още повече, че крайният срок за изкупната кампания е 31 март. Цветан Филев бе категоричен, че някой се опитва да извлича политически дивиденти, като създава изкуствени проблеми. „Използва се индустрията, притесненията на хората, за да се клати държавата", подчерта той. И допълни: „Знаем какво се случва в държавата, затова не сме съгласни да се създава хаос на територията на страната и специално в София.

Приветстваме правителството, че в комуникацията си със сектор земеделие като цяло и в частност с тютюнопроизводителите се прави всичко необходимо всяка година да получаваме национални доплащания за тютюн. В момента се подготвят и промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия с идеята да се създадат по-ясни правила, сигурност за производителите., което само по себе си заслужава само адмирации". Филев призна още, че работи много добре с МЗХ и специално с министър Десислава Танева, която комуникира отлично с фирмите и прави всичко възможно кампанията, колкото и да е трудна (впрочем както всяка година) да мине по най-безболезнения начин.

„НАТ 2010 застава твърдо зад „Булгартабак", защото това е холдингът, който за пета поредна година спасява тютюнопроизводителите в България, като през последните четири не остана един лист неизкупен и неизплатен тютюн. Около 100 млн. лв. до момента е изхарчил „Булгартабак Холдинг" АД и аз лично се учудвам от хора, които са били спасявани назад във времето при изкупни кампании, сега да излизат с декларации срещу фирмата, да разпращат писма наляво и надясно и да говорят за протести. Подозирам политически интерес в цялата тази инсинуация", изтъкна Цветан Филев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай