Тютюнопроизводители на опашка за членство в ново сдружение

Тютюнопроизводители на опашка за членство в ново сдружение | StandartNews.com

Благоевград. Стотици тютюнопроизводители от Неврокопския край, Хасково, Кърджали и Свиленград са изявили желание за членство в наскоро учреденото Сдружение с нестопанска цел „Басма". Много от мераклиите да са част от задругата са готови да плащат членски внос всеки месец, но правата им най-сетне да бъдат защитени, увери Иван Сабахлъков от Хаджидимово, който е сред учредителите. Сега чакат да излезе съдебната регистрация.

Целта на инициаторите е по този начин да гарантират правата на тютюнопроизводителите. „Стотици хора подкрепят нашето начинание. Всички досегашни сдружения са политически зависими. Затова направихме ново сдружение. Няма да сме зависими от политиците. Ще гоним само нашите интереси, а не техните. Ще се защитаваме сами, след като политиците не го правят", заяви Сабахлъков.

Сдружението ще е на доброволни начала, но ще има задължителен членски внос за тези, които станат част от него. Членовете му ще плащат по 5 лева на месец, колкото струва кутия цигари. „При мен още сега идват възрастни хора, прехвърлили 80 години, за да дадат членския си внос. Така всички ние ще имаме ангажимент към сдружението, надявам се, че няколко хиляди тютюнопроизводители ще станат част от него в следващите месеци", каза още Сабахлъков.

Той и останалите му съратници искат да осигурят ясни правила в сектора. Да има регламентирани отношения с фирмите изкупвачи. Ще искат да знаят какъв сорт трябва да отглеждат, каква ще е изкупната цена и колко да е количеството. Това са трите основни неща, които ги касаят и от които зависи препитанието им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай