Тютюнопроизводители чакат пари вече 7 месеца

Тютюнопроизводители чакат пари вече 7 месеца | StandartNews.com

Тютюнопроизводители чакат парите си за реколта 2015 г вече седем месеца, готови на протсест

Ако до края на август или най – късно до края на тази седмица не получим парите си за предадения тютюн от реколта 2015 започваме протести. Това заявяват производители от Кърджалийско и Хасковско. Стопаните обясняват, че чакат парите си вече седем месеца. Преди дни недоволните стопани проведоха събрание в кърджалийското село Конево, в което участва и председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите в България Асен Кючуков.

Хората са категорични, че ще търсят правата си докрай, защото не искат повече да ги лъжат, коментира кметът на Конево Хасан Мустафа. Той коментира, че от Конево потърпевши са седем семейства, които очакват да получат между 2 и 3хиляди лв. Освен тях фирма „Михайлидис" от Сандански дължи пари и на производители от селата Рудина , Книжовник и Чорбаджийско.
Стопаните разчитат на тези средства и ако останат излъгани за пореден път ще има нови протести на тютюнопроизводителите, някои са готови и на крайни мерки като блокирани на пътища.

При нас тютюнопроизводството е основен поминък. М. г. 25 семейства в кметство Конево отглеждаха тази култура, тази година вече са само 4. Хората се отказват, защото не само изкупните цени са ниски, но и проблемите с изплащането на парите се бави, обясни още кметът Хасан Мустафа.

В Източните Родопи има рекорден спад на броя на тютюнопроизводителите. За Област Кърджали към края на юли бяха регистрирани едва 1100 земеделски производители, заявили, че ще отглеждат тютюн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай