Тютюнджии 7 месеца си чакат парите от гърци

Тютюнджии 7 месеца си чакат парите от гърци | StandartNews.com

Гръцка фирма вече 7 месеца бави плащането на прибраните от нея количества произведен тютюн в Пиринския край от реколта 2015 г. Напрежението сред стотици тютюнджии в региона, които си чакат парите, е на път да ескалира и да се стигне до гражданско неподчинение и блокади на пътища.

„Положението наистина е повече от тревожно. Миналата седмица организирах спешна срещу между тютюнопроизводители, кметове и представителя на гръцката фирма за България. Хората са в паника, говори се, че гръцкото дружество е фалирало. Нейният представител успокои, че няма такова нещо и обеща след 11 юли да започне изплащането на дължимите суми. Гарантира, че догодина ще плащат парите от 2 до 5 дни след вземането на тютюна", каза кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн.

Ще потърпим още малко, ако не спазят ангажимента си, се вдигаме на протест, категорични са тютюнджиите. Повечето от тях купуват храна на вересия, взели и заеми, за да засадят новата тютюнева реколта. Не си ли получат парите, няма как да се издължат. 30% от произведените количества в община Сатовча не са платени. За бунт се стягат и стопаните в симитлийското село Долно Осеново. „35 тона от произведените 200 тона не са платени от гръцката фирма. Лично аз ще поведа протеста на хората, които 7 месеца напразно си чакат парите", каза кметът на селището Бисер Сегменов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай