Цените на розовия цвят се сринаха

Цените на розовия цвят се сринаха | StandartNews.com

От 5 лева килото през 2016 г., сега изкупвачите дават най-много 3 лева, производителите искат субсидии

Изкупните цени на розовия цвят паднаха драстично и достигнаха до 3 лева за килограм. В началото на кампанията през тази година тарифите бяха около 4,20 -4,30 лева. През
2016 г. килото струваше почти двойно повече - 5 лева. "За да не загине секторът, държавата трябва да отпусне субсидии", алармираха производители по време на празника на розата в Карлово през уикенда. „Смятам, че

трябва да е около 30 евро на декар

заяви Георги Андонов, който отглежда 60 дка насаждения в Сушица.
Според него през последните години себестойността на килограм розов цвят се е повишила заради поскъпването на препаратите и селскостопанската техника. Производителите потърсиха съдействие от вицепрезидента Илияна Йотова, която бе гост на празника в Карлово.
„Българското розово масло е сред най-търсените на международните пазари и е световен стандарт за качество", заяви Йотова и препоръча да се разчита на помощ от Европа. "Чрез европейските фондове може да се помогне много повече, отколкото с българският бюджет и българските субсидии. Когато България е председателстваща на ЕС - това е времето, когато трябва да се постави въпросът за производството и отглеждането на маслодайна роза", коментира вицепрезидентът.
България остава световен лидер в производството на етерични масла и основно на розово масло.
Маслото от

ароматната роза дамасцена, която се отглежда у нас

е не само уникално по своите качества, но и високо ценено от парфюмерийната индустрия по света.
Само на територията на община Карлово розовите масиви са между 6000 и 6 500 дка, като заради добрите приходи през последните години в момента се създават много млади насаждения.
"В момента България и Турция са двете основни производителки на розово масло, като пазарен дял съотношението е 65:35 в зависимост от реколтата", обясни пред Bloomberg TV Bulgariа Димитър Стефанов, собственик на "Интермед 1", чиято основна дейност е производство и търговия с етерични масла.

България произвежда не по-малко от 2 тона

розово масло, като над 95% е за износ, каза още Стефанов. Цената на розовото масло надмина 12 хиляди евро за килограм през 2016 година, като само две години преди това беше 7 хиляди евро. "Това е ръст, който шокира всички консуматори на тази суровина, защото никой не може да си позволи да вдигне крайните цени за крайните клиенти", обясни експертът.
Опасенията са, че високите цени могат да отдръпнат много от клиентите, които просто ще изключат маслото от своите рецептури при приготвянето на парфюми, козметика и фармацевтични продукти.
"България има най-добрите климатични и почвени условия към момента, а и чиста почва.

Създаваме най-добрия продукт в света

но това не трябва да ни успокоява, защото другите ни конкуренти използват гъвкави пазарни механизми за промоция на продукцията си, добави Стефанов и напомни, че пазарът е специфичен.
Потребителите, веднъж направили рецепта с определен продукт, много трудно се прехвърлят на друг, обясни експертът.
Той и други производители обаче са категорични, че трябва да се положат още много усилия и с подкрепата на държавата да бъде запазено и промотирано производството на този продукт, символ на България.
"Задава се сериозна и организирана конкуренция и от страна на други държави", предупреди Стефанов. Той посочи, че географията на производство на розово масло се разширява, като основният конкурент на България е Турция, но вече има доста сериозни производства в Иран, Мароко, Грузия, дори се правят опити с малки насаждения и в Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай