Трудови инспектори ще обикалят нивите

Трудови инспектори ще обикалят нивите | StandartNews.com

Масирани проверки по полето започват инспекторите по труда. Целта е да се види дали земеделските производители спазват трудовото законодателство. От Министерството на земеделието и храните са подали на Инспекцията по труда информация за регистрираните земеделски производители, местонахождението и размера на обработваемите площи, както и за продукцията, която се добива от тях.

"Ще проверяваме както работодатели, които не са проявили интерес към нововъведените еднодневни трудови договори за сезонна селскостопанска работа, така и такива, които са регистрирали договори, но обработваемите от тях площи предполагат наемането на повече работна ръка", обясни директорът на ГИТ Румяна Михайлова.

От 21 юли регистрираните земеделски стопани могат да сключват еднодневни договори за наемане на работници за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. До момента Инспекцията по труда е заверила 1773 такива договора, заявени от 11 земеделски стопани, които имат насаждения с праскови, сливи, кайсии, краставици и пипер. Всеки работник трябва да получи за всеки един ден работа екземпляр от трудовия си договор, който да представи на проверяващите, заявиха от Инспекцията по труда. Договорите се заверяват срещу документ, от който е видно, че работодателят е заплатил авансово на НАП вноските за пенсия, трудова злополука и здравно осигуряване. По данни на НАП става дума за 4.87 лв. за един ден работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай