Танева: Няма как да компенсираме загубите на млекопроизводителите

Танева: Няма как да компенсираме загубите на млекопроизводителите | StandartNews.com

Отпадането на млечните квоти бе планирано и очаквано. Знаеше се, че това ще предизвика сътресение на пазара. За съжаление негативният ефект върху пазара на млякото се увеличи значително, защото то съвпадна с последиците от руското ембарго върху тези стоки. Това заяви в Разлог министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която направи първа копка по проект за подобряване на пътната и водопроводната инфраструктура в общината.

Според Танева руското ембарго е довело до голям излишък на мляко и млечни продукти на целия европейски пазар, което е довело и до понижението на цените. Танева добави, че от МЗХ искат допълнителна финансова помощ от ЕК, но нямат взето такова решение и към този момент няма индикации за него.

„В момента се приемат заявления и трябва да се регистрират животните като млечно направление. Не може да компенсираме загубите на млекопроизводителите, но ние сме на общоевропейския пазар и се съобразяваме с правилата, въведени за общността. Пътищата за нормализиране пазара на млякото са няколко, но решенията могат да бъдат само краткосрочни. Трябва да се търсят нови пазари с трети страни и да се обединяват самите производители, за да могат да получат за продукцията си добри цени", каза още министърът.

До 14 май ще започне и изплащането на парите на земеделците за застъпените площи. От министерството са имали очаквания за по-ранни изплащания, но тази година са наложени нови правила при определяне на това кой от застъпените земеделски производители - бенефициенти е с права на ползване. Вече е ясно, че по тези правила близо 7000 земеделски производители ще получат плащания за застъпени площи, уточни министър Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай