Танева: Кампанията за изкупуване на тютюна вече започна

Танева: Кампанията за изкупуване на тютюна вече започна | StandartNews.com

Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която заедно със заместника й д-р Цветан Димитров проведоха среща с фирмите-изкупвачи на тютюн.

Реколтата тази година е с по-ниско качество от миналата заради неблагоприятните климатични условия, съобщават изкупвачите и уточняват, че част от нея не отговаря на минималните изисквания. Има много случаи, в които стопаните са засадили повече тютюн отколкото са договорили за изкупуване.

От срещата стана ясно още, че фирмите-изкупвачи са дали дума, че ще приключат кампанията в срок.

Министерството на земеделието и храните съвместно с браншовите организации и изкупвачите ще подготвят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които ще създадат по-ясни правила за всички участници и ще осигурят по-високо качество на тютюна. „Целта ни е производителите да имат сигурност, че тютюнът им е с високо качество, че ще има на кого да го продадат на добра цена и най-вече да ограничим сивия сектор, който в последните години твърде много се разраства", обясни министър Танева.

Законовите промени ще намалят нелоялната конкуренция и ще върнат популярността на България като страна-производител на качествен тютюн, добави още тя.

На 4 декември в Министерството на земеделието и храните ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще се обсъдят актуалните проблеми в сектора и предложенията за законодатели промени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай