Субсидии за животни срещу фактури за продадено мляко

Субсидии за животни срещу фактури за продадено мляко | StandartNews.com

След 2017 г. субсидиите за животни може да се дават срещу фактури за продадено мляко. Това заяви зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, който участва на конференция за биоземеделие. Според статистиката овцете в страната се увеличават със 70-80 хил., но не и преработеното в мандрите мляко, което означава, че млякото е отишло в сивия сектор.

"Обмислят се варианти животновъдите, които отглеждат овце, крави, кози и биволи, да доказват, че са продали мляко. Не може да пишеш, че имаш млечна крава, а пък да нямаш фактура за 5 литра мляко", каза Димитров.

България затегна контрола за измамни практики с биопродукти, заяви още Цветан Димитров. Той посочи, че от вторник действа наредба с разписани санкции при некоректни практики. По думите му досега нямаше адекватни мерки, ако потребителите бъдат подведени. Наредбата позволява при съмнение за нарушени правила временно да бъде отнет сертификатът за биопрозводство на съответния фермер. При нарушение може да се забрани и пускането на пазара на определена партида като биологична.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай