Стопаните прибират с 20% по-малко картофи

Стопаните прибират с 20% по-малко картофи | StandartNews.com

Качеството им е добро, но на пазара повечето ще бъдат вносни

Реколтата от картофи тази година ще бъде по-слаба с 15-20% в сравнение с миналогодишната. Това каза пред "Стандарт" Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. Основната причина за това са климатичните условия и по-конкретно - голямото засушаване през 2016 г., обясни той. Качеството на картофите обаче е добро. Очаква се тазгодишният добив на картофи да бъде около 120 хил. тона. А необходимото количество за страната ни е към 400 хил. тона, което означава, че ще се наложи да внасяме картофи от чужбина, коментира Каймаканов. България внася най-много картофи от Полша, Германия, Белгия и Холандия.

Статистиката на общинско, областно и национално ниво все още не е готова, но тази година действително има по-големи посеви на картофи, каза още Венцислав Каймаканов. Това обаче не се прави за да има по-голям добив, а заради субсидиите, допълни той.

Средният добив на картофи в България е малко по-нисък от миналата година, сочат оперативни данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Стопаните прибират по 1 283 кг. от декар, или с 1,2% по-малко от предишната реколта. През тази година бяха засадени 120 621 дка с картофи, а реколтата е прибрана от 86 893 дка, като вече са събрани над 111 хил. т. Картофите се продават на едро за 0,60 ст./кг, или с 9,1% по-скъпо от миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай