Служители на МЗХГ бранят експерт с писмо до Борисов

Служители на МЗХГ бранят експерт с писмо до Борисов | StandartNews.com

Предложеният за уволнение заради чумата Георги Праматаров се е доказал като професионалист при всяко управление на министерството, пишат колегите му

Стотици служители на земеделското министерство се подписаха в подкрепа на предложения за уволнение експерт Георги Праматаров. Той бе сред четиримата, посочени за освобождаване заради кризата с чумата по овцете и козите. Служителите на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделски парцели" изпратиха до премиера Борисов отворено писмо в защита на директора си Праматаров.

Копия от документа са насочени и към земеделския министър Румен Порожанов, и към председателя на Комисията по земеделие и храни в НС Десислава Танева.

"Намерението Праматаров да бъде уволнен заради напрежението, породено от чумата по овцете и козите, буди тревога и демотивира", посочват служителите на МЗХГ. Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели" няма функции по отношение епизоотичните ситуации, в частност чумата по овцете и козите от последните два месеца у нас. Трагедията на хората заради евтаназираните животни е умело използвана от определени лица за разчистване на лични сметки, се казва в писмото. „Създава се угроза за самия статут на държавния служител, за възможността държавната администрация да осъществява служебните си задължения встрани от конюнктурата на деня", твърдят колегите на Праматаров.

Повече от 650 подписа има под текста на писмото, което се подкрепя от голяма част от служителите и на други дирекции в МЗХГ, Областните дирекции „Земеделие" и Държавен фонд „Земеделие" от цялата страна. В документа се споменава още, че Георги Праматаров се е доказал като професионалист при всяко ръководство на министерството. „Един от малцината експерти в специфичната материя на Географските информационни системи, както и в областта на Общата селскостопанска политика, правото на ЕС, чиито знания са търсени и ценени както от администрациите на други държави-членки, така и от страна на ЕК.

Според служителите в Дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделски парцели", уволнението на Праматаров ще остави празнота в експертизата по отношение идентификацията на земеделските парцели в страната, но и ще създаде опасен прецедент в негово отсъствие министерството за първи път да не изготви своевременно специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане", за кампания 2018.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай