След 9-часова среща: Дават най-много пари за тютюна "Басми"

След 9-часова среща: Дават най-много пари за тютюна "Басми" | StandartNews.com

За пръв път виждаме откритост, честност и справедливост, коментираха от бранша

След над 9-часови дебати между ръководството на Министерство на земеделието и представители на организации от всички сортови групи тютюн се стигна до консенсус относно разпределението на подпомагането в сектора. В приетия вариант се запазва социалният елемент, който беше поставен като изискване от Министерството при разпределението на националните доплащания за 2014 г. През тази година между производителите на тютюн ще се разпределят 107 млн. лв. На срещата бе договорено парите за сорта "Басми" да зависят от количеството произведен тютюн, а за останалите сортове да се дава фиксирана сума.

"Искаме с дълбока благодарност да изкажем своята признателност към целия екип на министъра на земеделието Десислава Танева и зам.-министъра Цветан Димитров за търпеливото и балансирано отношение при разпределение на националните доплащания", се посочва в отворено писмо на Инициативен комитет към Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010, което беше разпространено сред срещата. "Ние категорично заставаме зад цялостната дейност на Министерството на земеделието. За пръв път в новата история на България отчитаме директност, откритост, честност и справедливост по отношение на агросектора", посочват от асоциацията.

"За пръв път се провежда 9-часова среща с министъра. В крайна сметка се постигна много добро и най-вече справедливо разпределение на средствата. Абсолютно всички тютюнопроизводители си тръгнахме доволни от срещата", каза за "Стандарт" Асен Кичуков - тютюнопроизводител от Първомай.

Решението за разпределение на парите за тютюна предстои да се приеме и на Консултативен съвет по тютюна, който ще се проведе следващата седмица. Министърът на земеделието Десислава Танева коментира, че тютюнопроизводството е специфично и за това се отделят средства от националния бюджет не за неговото субсидиране, а за преориентиране към развитието на алтернативно земеделие. Тя бе категорична, че възможностите на държавата за подпомагане на тютюневия сектор намаляват с всяка изминала година и за това е необходимо тютюнопроизводителите да преориентират своите производства, като се възползват от други финансови източници. Десислава Танева даде за пример възможностите за кандидатстване по новата Програма за развитие на селските райони.

Какви пари ще се дават:

1. За сорт "Басми":
- От 0 до 1000 кг - 3.09 лв./кг
- От 1001 кг до 2000 кг - 3,00 лв./кг
- От 2001 кг до 45 000 000 кг - 2,00 лв./кг

2. За сорт "Каба Кулак" - 1,58 лв./кг

3. За "Бърлей" - 1,15 лв./кг

4. За "Виржиния" - 0,91 лв./кг

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай