Славка Бозукова: Седемгодишните ни усилия дадоха резултат

Славка Бозукова: Седемгодишните ни усилия дадоха резултат | StandartNews.com

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Повече от седем години се събираме в навечерието на големите празници – Коледа и Великден, за да гарантираме с общи усилия, че българските потребители ще пазаруват безопасни за здравето им стоки и храни.

За тези години нашите усилия дадоха резултат – ако през 2007 г. пазарът бе залят от стоки менте, то сега можем да отчетем, че тяхното количество е намаляло драстично. Мерки за това взе и държавата, която създаде Българската агенция по безопасност на храните. Комисията за защита на потребителите е много по-активна, медиите също са стражи, които следят контролът върху производството и търговията да е стриктен през цялата година.

Затова решихме да сменим формата на кампанията, която вече провеждаме съвместно с Българския медиен съюз и Министерството на земеделието и храните.

Нашата кампания вече се казва „Да на българските храни". И целта й е да подкрепи българските производители, както и да насърчи потребителите да избират българските стоки.

Акцент за достойното място на родното производство на пазара и неговата конкурентноспособност бе поставен още през декември 2013-а, по време на поредната дискусия във връзка с кампанията „Коледата безопасна".

Тогава производители и преработватели - участници в кръглата маса, поставиха въпроса за проблемите и трудностите, които имат с големите търговски вериги.

И поискаха равнопоставеност на българските и вносните стоки. А търговските вериги обещаха във всеки магазин да има отделни щандове специално за бг стоки.

Какво се случи за тези четири месеца, които изтекоха от последната среща на Българския медиен съюз, Министерството на земеделието и храните и бизнеса?

ПЪРВО, бяха направени промени в Закона за защита на конкуренцията, които да регулират отношенията между търговци, производители и доставчици. Проектът вече е в парламента. Целта на промените е да осигури равнопоставеност при търговските сделки и да се предотвратят нелоялните търговски практики.

ВТОРО, правителството зададе курс за насърчаване на българското производство. Държавата участва по-активно в търсенето на чужди пазари и помага на бг производителите да създават контакти зад граница. Засили се рекламата на българските стоки на чуждите пазари. Очаква се средствата за такава дейност да бъдат увеличени.

ТРЕТО, на срещата на кабинета и бизнеса през февруари, която също се осъществи със съдействието на Българския медиен съюз, премиерът Пламен Орешарски призова българския бизнес да се обединява, за да бъде конкурентен в чужбина. За сдружаване на фермерите зове и земеделският министър Димитър Греков. Вече са факт първите обединения, които ще дадат възможност на родните производители да предлагат на търговците по-голямо количество продукция и на по-изгодни за тях цени.

ЧЕТВЪРТО, мерките срещу нелегалния внос се засилват. От началото на 2014 г. работи спецзвено към Националната агенция по приходите, което заедно с Агенция „Митници" следи за нерегламентирани доставки.

ПЕТО, вече е факт гражданският контрол в магазините, както обеща през миналия декември изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните – проф. Пламен Моллов. Обучени от агенцията доброволци следят за нарушения в магазините и така помагат на инспекторите от агенцията.

ШЕСТО, проверките на инспекторите по храните вече са денонощни, като обект на контрол са не само регистрираните цехове, а и нелегални производители, за които има подадени сигнали.

СЕДМО, всеки потребител може да провери с мобилния си телефон дали стоката, която купува, е редовна. За пускането на специалното мобилно приложение съобщи шефът на БТПП Цветан Симеонов по време на предишната ни дискусия.

От всичко казано дотук става ясно, че кампанията ни отдавна е станала целогодишна и можем да се похвалим с много добри резултати. Които са от полза както за бизнеса, така и за потребителите.

Но, разбира се, има още много неща да се направят за насърчаване на българските производители.

1. Един от проблемите, който продължава да ги тормози, е нелегалният внос. Защото въпреки взетите мерки, контрабандистите търсят и намират вратички да заобиколят контрола. Темата е особено актуална с оглед на това, че предстои да излезе новата реколта български плодове и зеленчуци.

2. Взаимоотношенията между производители и търговци все още са обтегнати. И двете страни предприемат някакви стъпки, но българските стоки все още не са заели своето място наравно с вносните.

3. Най-голямата подкрепа за българските производители безспорно е финансовата помощ от ЕС и националния бюджет. Всички с нетърпение очакват отварянето на новите мерки по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020. Надяваме се от министерството на земеделието да ни зарадват с добри новини.

Днес ни събира една инициатива от огромно обществено значение

Валери Запрянов, председател на Българския медиен съюз, издател и главен редактор на списание "ТЕМА"

Днес ни събира една инициатива от огромно обществено значение. Колкото и клиширано да звучи, наистина няма нищо по-голямо от хляба. Както и няма по-голяма
национална идея от идеята за добруването на българите. А в тази зала са именно хората, които осигуряват основата на това добруване - хората, които се грижат за прехраната и качеството на храните за всички нас. Българският медиен съюз поде една поредица от инициативи, с което цели да обедини идеите и силите на обществото за постигане на тази наистина важна задача - на трапезата на българина да има качествена, родна продукция. Както и да може земеделието и хранително-вкусовата промишленост да бъдат издигнати до такива международни позиции, каквито заемаха преди време и с които всички се гордеехме. Сред нас са представители на институциите, на производителите, на техните браншови обединения, както и на медиите. Този формат не е случен, защото от усилията на всички нас, от нашето взаимодействие зависи колко ясно и точно ще бъдат формулирани проблемите, колко ясно и точно ще бъдат поставени задачите за тяхното преодоляване и как всичко това ще бъде представено на хората. Не на последно място - как добрите практики, как положителните резултати ще достигнат до нашите европейски партньори и до онези институции, от които зависи финансирането на този особено важен отрасъл. Казвам всичко това, за да подчертая важността на всеки един от присъстващите. Пожелавам благотворна работа на днешната дискусия и се надявам, че това е само началото на поредица от дискусии.

За нас е особено важно потребителите да могат да направят своя информиран избор

Гриша Камбуров, изпълнителен директор на Българския медиен съюз

Въпросът защо медиите е доста удачен. Етимологията на думата "медиум" означава това да осъществиш връзката между две страни и да препредадеш информацията. Ние виждаме своята връзка като национално-представени медии и като отговорна огранизация, каквато е "Българският медиен съюз", не само да осъществи връзката между потребителите, производителите, властта и всяко едно лице в рамките на Република България - и извън нея, включително, но ние виждаме своята осъзната роля в това да стимулираме диалога между всички участници в този сектор. За нас е особено важно потребителите да могат да направят своя информиран избор. Още по-важно е да е ясно какви са усилията и мерките, които предвижда и прави държавата във всяко едно от направленията - било то в рамките на законодателната власт, било то в изпълнителната власт, било то в рамките на контролиращите органи, каквито са Агенцията за Безопасността на храните. Още веднъж благодаря на всички вас за днешното присъствие и вярвайте, че можете да разчитате на "Българския медиен съюз" и нейните членове в ежедневната си работа, както за подкрепа на вашите действия, така и за получаване на допълнителна информация и стимулиране на диалога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай