Синият език стигна и до Брюксел

Синият език стигна и до Брюксел | StandartNews.com

Брюксел. Брюксел се заема с проблема "син език". Днес в столицата на Европа ще има извънредно заседание на Постоянния комитет по хранителна верига и здравеопазване на животните заради заразата. Това съобщи проф. Бойко Ликов, шеф на Центъра за оценка на риска към Агенцията по храните, цитиран от Фокус.

"Наложена е тотална забрана за движение на преживни животни на територията на цялата страна. Изключение се допуска при случаите, когато се касае за клане на животни. В епизоотичните огнища се извършват дезинфекции. До Областните дирекции на БАБХ е изпратено указание за извършване на инсектицидни обработки при ограничаване и ликвидиране на синия език", казва Ликов.

Днес второто си заседание ще проведе и координационният щаб, създаден от министъра на земеделието и храните Васил Грудев заради заразата. На него се очаква да бъдат взети обсъдени конкретни мерки за преодоляване на болестта. Въпреки взетите мерки болестта продължава да се разпространява. Три огнища са регистрирани в Пиринския край, а 81 овце са умрели от болестта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай